Levélben kérte csaknem kéttucatnyi, a Demokrata Párt liberális szárnyához tartozó képviselő csütörtökön John Boehnertől, az amerikai képviselőház republikánus elnökétől, hogy halassza egy későbbi időpontra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök március 3-ra tervezett kongresszusi beszédét.
"Úgy tűnik, hogy ön egy külföldi vezetőt politikai eszközként kíván felhasználni az elnök ellen" - hangzott a 23 demokrata folyamodványa.
Netanjahut a házelnök a Fehér Házzal és a törvényhozás demokrata tagjaival való egyeztetés nélkül hívta meg az amerikai fővárosba. (Pontosabban meghívatta magát a pofátlan zsidó.) A kongresszus több tagja jelezte, hogy bojkottálni fogja az izraeli kormányfő beszédét, a Fehér Ház pedig a március 17-én megtartandó izraeli választások közelségére hivatkozva közölte, hogy Barack Obama elnök nem fogja fogadni Netanjahut.
Az izraeli miniszterelnök beszéde olyan időszakban fog elhangzani, amikor a célegyenesbe fordulnak azok a tárgyalások, amelyeket az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország folytat Iránnal az iszlám köztársaság nukleáris programjáról. Ezeknek többszöri halasztás után március végéig kellene lezárulniuk egy keretszereződés elfogadásával.
A Boehnerhez fordult honatyák szerint - akik a demokrata képviselők mindössze 12 százalékát képviselik - Netanjahu meghívása a jelek szerint az Irán elleni újabb szankciók előremozdítását szolgálja. Ez a lépés szerintük "alááshatja a kulcsfontosságú tárgyalásokat".
"Izrael kongresszusi támogatottsága mindig kétpárti volt és az is marad" - jelentette ki a levéllel kapcsolatban Michael Steel, a házelnök szóvivője.
(MTI korrigálva)