Izrael 40 százalékkal több lakás építését kezdte meg a megszállt ciszjordániai területeken 2014-ben, mint egy évvel korábban, az új beruházásokra kiírt tenderek mértéke pedig évtizedes csúcsot döntött tavaly - írta hétfőn közzétett jelentésében a Salom Ahsáv (Békét most) nevű civil szervezet.
Az izraeli szervezet jelentése szerint tavaly 3100 izraeli telepeseknek szánt lakás építése kezdődött meg Ciszjordániában. Ezek közül 287 otthon olyan telepeken létesül, amelyek létrehozását az izraeli hatóságok nem engedélyezték. Emellett tavaly 4485 további ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi lakás építésére írtak ki tendert az izraeli hatóságok, ami "legalább egy évtizedes rekordnak" számít - áll a jelentésben.
A szervezet összesítése szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök harmadik kormánya alatt - amely 2013 márciusában állt fel - havonta átlagosan 460, összesen több mint 10 ezer lakást építettek a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepeken.
A pacifista szervezet egy munkatársa, Hagit Ofran szerint az adatok azt bizonyítják, hogy Bejámin Netanjahu mindent megtesz, hogy lehetetlenné tegyen egy kétállamos megoldást.
A telepépítéseket korábban még Izrael fő szövetségese, az Egyesült Államok is bírálta, törvénytelennek és a palesztinokkal való megbékélés szempontjából kontraproduktívnak nevezte azt. Izrael az 1967-es háború során foglalta el Ciszjordániát, ahol a palesztinok - Kelet-Jeruzsálemmel és Gázával együtt - létre akarják hozni államukat.
(MTI nyomán)