Négy francia törvényhozó Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott szerda reggel Damaszkuszban, a parlamenti képviselők "magánjellegű küldetés" keretében utaztak a közel-keleti országba.
A nem hivatalos látogatásról a képviselők egyike, Jacques Myard tájékoztatta az AFP francia hírszolgálatot. "Nagyjából egyórás találkozót folytattunk Bassár el-Aszaddal, amely rendkívül jól sikerült" - közölte az ellenzéki jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) politikusa, azt azonban nem árulta el, miről tárgyaltak a szíriai elnökkel.
A bal- és jobboldali politikusokból álló delegációt Faiszal al-Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes fogadta kedden Damaszkuszban. A törvényhozók szerdán megbeszélést folytatnak Valíd Moallem szíriai külügyminiszterrel és Ahmed Badreddín Haszún szíriai főmuftival is. Sajtóhírek szerint ez az első ilyen látogatás azóta, hogy Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország 2012 májusában megszakította diplomáciai kapcsolatait Szíriával.
Stéphane Le Foll francia kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva szerdán hangsúlyozta, hogy "egyéni kezdeményezésről" van szó, nem hivatalos látogatásról. A párizsi külügyminisztérium leszögezte, hogy a törvényhozók semmilyen hivatalos üzenetet nem közvetítenek, a látogatást pedig nem egyeztették a tárca illetékeseivel.
Párizs, amely a nyugati országok többségéhez hasonlóan Bassár el-Aszad elnök távozását követeli, a "mérsékelt ellenzéknek" nyújt katonai és politikai támogatást a közel-keleti országban tomboló háborúban. Franciaország 2012 márciusában döntött damaszkuszi nagykövetségének bezárásáról, pár hónappal később pedig kiutasították a Párizsban akkreditált szíriai nagykövetet.
(MTI nyomán)