A lengyel hadsereg azt tervezi, hogy több tucat katonai kiképzőt küld az ukrán katonák képzésének segítésére. Erről véglegesen a lengyel és az ukrán nemzetvédelmi tárca képviselői döntenek márciusban.
Mindezt Boguslaw Pacek tábornok, a lengyel nemzetvédelmi miniszter megbízottja, az Ukrajnának szánt NATO-kiképző programok irányítója jelentette be szerdán az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában.
Az RMF FM úgy értesült, a lengyel oktatók a kárpátaljai Desnában, a Lemberghez közel fekvő Javorovban dolgoznának.
Szerdán Bronislaw Komorowski lengyel elnök „érdekes lépésnek” minősítette David Cameron brit miniszterelnök keddi döntését, amely szerint Nagy-Britannia kiképző egységet küld Ukrajnába az ukrán hadsereg felkészültségének erősítésére. Komorowski elmondta, a brit és a lengyel álláspont abban hasonlít, hogy „nem kell elzárkózni az Ukrajna támogatását szolgáló lehetséges megoldásoktól”.
A lengyel elnök ezzel kapcsolatban az alakuló lengyel-litván-ukrán dandárra utalt, amely - mint mondta - „az ukrán katonák kiképzésének eszköze lesz, hogy ezek minél magasabb fokon közeledhessenek a NATO katonai rendszeréhez”. Komorowski már korábban hangsúlyozta, a dandárt „nem Donyec-medencei harcokra” szánják, működése Ukrajnának a NATO követelményrendszeréhez való közeledését szolgálja.
(MTI)