Az orosz médiahatóság engedélyezte az amerikai hírtelevízió működését két hónappal azután, hogy az kivonult az orosz piacról.
"A CNN hamarosan megkapja a sugárzási engedélyt" - mondta Vagyim Ampelonszkij, a tömegkommunikációt felügyelő Roszkomnadzor szóvivője csütörtökön az RBC hírügynökségnek.
A CNN tavaly novemberben jelentette be, hogy kivonul Oroszországból a médiaszabályozási környezet megváltozása miatt. A hírtelevízió adását december 31-ig lehetett fogni.
Oroszországban január 1-jén lépett életbe a kábelcsatornákon történő reklámok sugárzását tiltó törvény. A törvényalkotók szerint a szabályozás célja az, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsenek a fizetős és az ingyenes csatornák számára.
A törvényt januárban módosították olyan értelemben, hogy a legalább 75 százalékos orosz részesedéssel rendelkező csatornák adhatnak reklámokat. Nem sokkal ezután a CNN tárgyalásokat kezdett az orosz médiahatósággal a sugárzási engedély megújításáról.
A CNN tavaly novemberi távozását korábban sokan azzal az októberben elfogadott törvénnyel kötötték össze, amely előírja, hogy az Oroszországban bejegyzett médiumoknak legkésőbb 2017-ig csak 20 százaléknyi külföldi tulajdonrészük lehet. A külföldi tőke arányát a sajtótermékekben 20 százalékban korlátozó törvény még nem lépett hatályba, de ennek értelmében a CNN-nek és más külföldi tulajdonú médiacégeknek létre kell hozniuk egy oroszországi céget orosz partnerrel.
A hét minden napján folyamatos, 24 órás híradást "feltaláló" CNN 1983-ban nyitotta meg oroszországi képviseletét, és 1991-től ingyenesen sugározta adását a műholdas Kozmosz-TV-hez tartozó "24-es csatornán". A hírtévé 1998. január 1-jétől a fizetős kábeltévés és műholdas szolgáltatókhoz tért át.
(MTI)