Több mint 500 indonéz csatlakozott az utóbbi időben az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában – közölte Indonézia legnagyobb muzulmán szervezetének vezetője, akit pénteken idézett a The Jakarta Post című napilap internetes oldala.
Aqil Siraj előző nap találkozott Joko Widodo államfővel a jakartai elnöki palotában. A megbeszélést után azt mondta, hogy az utóbbi időben 514 indonéz muzulmán utazott harcolni Irakba és Szíriába.
Értesüléseik szerint Indonézia több térségében aktívak a dzsihadista terrorszervezet hitszónokai, akik harcosokat is sikerrel toboroznak. A jakartai kormány válaszul betiltotta az Iszlám Állam tanait, és állampolgárságuk megvonásával fenyegette meg az Iszlám Államhoz csatlakozókat.
Aqil Siraj megjegyezte: a muzulmán államok többsége sürgette Indonéziát, hogy vállaljon vezető szerepet az Iszlám Állam elleni küzdelemben, amelynek befolyása gyorsan terjed a Közel-Keleten.
"Az iszlám országok felkérték az (indonéz) elnököt, hogy sorakoztassa fel Indonéziát az IÁ és a radikalizmus elleni harc élvonalába. Az Iszlám Állam sokkal nagyobb kárt okozott ugyanis az iszlámnak, mint a nem muzulmánok" – tette hozzá az ország legnagyobb muzulmán szervezetének vezetője.
(MTI)