Az iraki erőszakos cselekményeknek legalább 1100 halálos áldozata volt februárban, köztük hatszáznál több civil - közölte vasárnap az ENSZ.
A világszervezet iraki segélynyújtási missziójának (UNAMI) közleménye szerint a múlt hónapban 1103 ember halt erőszakos halált a közép-keleti országban. A polgári áldozatok száma 611 volt, a fennmaradók a fegyveres erőkben szolgáltak. A jelentés szerint 2280-an sebesültek meg, köztük 1353 civil.
Idén januárban Irakban 1375-en haltak meg a különböző terrortámadásokban. A legtöbb erőszakos cselekmény az iraki fővárosban, Bagdadban történt. Itt 329 volt a polgári halálos áldozatok száma, 875 a sebesülteké.
Az ENSZ összesítésében nincsenek benne azok, akik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által ellenőrzött területeken, Irak egyharmadán, haltak meg.
Az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, Nikolaj Mladenov a szélsőséges szervezeteket, az iraki fegyveres erőket és a kormánypárti síita milíciákat is felelőssé tette a halálos áldozatokkal járó cselekményekért.
"Az IÁ fegyveresei által nap mint nap elkövetett támadások szántszándékkal minden iraki ellen irányulnak. A nemrégiben az IÁ fegyvereseitől felszabadított területekről ugyanakkor olyan jelentések is érkeztek, amelyek szerint ott más fegyveres csoportok megtorló gyilkosságokat követtek el" - mutatott rá közleményében.
Mladenov az ország megosztott politikai vezetőinek címezve hangsúlyozta, hogy "nem lehet kizárólag katonai megoldása az Iszlám Állam jelentette problémának".
Az IÁ szélsőséges fegyveres csoport, valamint más szunnita felkelő szervezetek tavaly vonták ellenőrzésük alá Irak nyugati és északi területének nagyobb részét. Az UNAMI adatai szerint a 2006-2007-es felekezetek közötti konfliktushoz képest 2014-ben volt a legrosszabb a biztonsági helyzet Irakban.
(MTI)