Egyiptomi befektetési konferenciáról, valamint egy terrorizmusellenes regionális haderőről tárgyalt vasárnap Rijádban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király. A két vezető megvitatta Szíszi javaslatát egy közös terrorizmusellenes fegyveres erő létrehozásáról a regionális fenyegetésekkel, különösképpen a Jemenben, Szíriában és Líbiában tevékenykedő fegyveres csoportok jelentette biztonsági kockázatokkal szemben - közölték nyugati hírügynökségekkel szaúdi illetékesek.
Szíszi az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak azt mondta, Jordánia már érdeklődést mutatott egy ilyen haderőben való részvétel iránt. Egyiptomi katonai források közlése szerint jelenleg is állomásoznak egyiptomi katonák Szaúd-Arábia és Irak határán, hogy segítsenek megvédeni a szaúdi királyságot az iraki radikális fegyveresek betöréseitől. Szaúd-Arábia a fő szervezője annak a márciusban, Sarm es-Sejkben megrendezendő befektetési konferenciának, amelynek célja erősíteni Egyiptom gyengélkedő gazdaságát. Szalmán király a hivatalos protokoll szabályain túllépve a repülőtéren személyesen fogadta Szíszit, ami megfigyelők szerint hangsúlyos gesztus az egyiptomi elnök irányában egy olyan időszakban, amikor az arab média egy része azt találgatta, vajon a januárban trónra lépett Szalmán alatt is megmarad-e a szoros kapcsolat Kairó és Rijád között.
A két vezető most találkozott egymással először azóta, hogy februárban olyan hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken állítólag az egyiptomi elnök hallható, amint az Arab-öböl menti országok gazdagságán gúnyolódik. Más hírek szerint Szíszi belső köreinek tagjai azt hangoztatták, hogy az öböl menti államok csupán "fél-országok", amelyeknek Egyiptom segítségére van szüksége ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat. A kairói kormány szerint a felvételek hamisítványok, amelyeket a hatalomból 2013-ban eltávolított elnök, Mohamed Murszi mögött álló, időközben betiltott szervezet, a Muzulmán Testvériség terjeszt.
Az egyiptomi elnök legutóbb januárban járt Szaúd-Arábiában, akkor azért, hogy részvétét nyilvánítsa ki az előző uralkodó, Abdalláh bin Abdel-Azíz halála miatt. Abdalláh király uralkodása alatt, Murszi elnök hatalmának megdöntését követően Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok több milliárd dollár értékben nyújtottak segítséget Egyiptomnak. Hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök látogat Rijádba. Erdogan a Muzulmán Testvériség elleni fellépés éles bírálója, Szíszi ezért az al-Arabíjának nyilatkozva "az egyiptomi ügyekbe való beavatkozással" vádolta a török államfőt.
(MTI)