Visszatértek állandó állomáshelyükre az orosz Iszkander harcászati ballisztikus rakéták és katonai alakulatok, amelyeket több mint egy hete, "hadrafoghatósági ellenőrzés" keretében csoportosítottak át a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre, ami "aggodalmat váltott ki Európában".
Az RBK orosz hírügynökség idézte ezzel kapcsolatosan Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt. "A védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy minden alakulat és kötelék visszatért állandó állomáshelyére" - mondta Peszkov. Leszögezte, hogy semmilyen összefüggés nem volt az orosz hadseregben lezajlott váratlan hadrafoghatósági ellenőrzés és a NATO aktivizálása között Kelet-Európában.
Moszkvában a múlt kedden jelentették be, hogy az északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait érintő váratlan, előző nap kezdődött "hadrafoghatósági" ellenőrzés keretében Iszkander (Nagy Sándor) típusú harcászati ballisztikus rakétákat csoportosítanak át az orosz Kalinyingrádi területre. A rákövetkező napokban újabb és újabb alakulatoknál, így a balti-tengeri orosz flotta és a déli katonai körzet egységeinél kezdődött ellenőrzést, az egy éve annektált Krímbe stratégiai nehézbombázókat vezényeltek, és a távol-keleti Kuril-szigeteket is érintette a nagyszabású erőátcsoportosítás.
Az RBK azt írta kedden, hogy a hadrafoghatósági ellenőrzés március 21-én véget ért. Andrej Kartapolov vezérkari tábornok szerint az ellenőrzés összességében több mint 80 ezer katonát, 12 ezer haditechnikai eszközt, köztük 65 hadihajót, 15 tengeralattjárót és több mint 220 harci repülőgépet érintett.
Az Iszkanderek kalinyingrádi telepítése váltotta ki a legnagyobb aggodalmat Európában. Ezek a rakéták képesek ugyanis elérni Kalinyingrádból az európai fővárosok felét. Nyugati szakértők rendkívül nagy erőket mozgósító hadgyakorlatnak, erődemonstrációnak minősítették az orosz hadseregben lebonyolított, hat napig tartó nagyszabású erőátcsoportosítást. Úgy vélekedtek, hogy Moszkva meg akarja mutatni a nyugati országoknak, de főleg a NATO-nak, hogy felkészült minden olyan lehetséges forgatókönyvre, amely az ukrán válságból kialakulhat.
(MTI)