Az osztrák közlekedése minisztérium megtiltotta az IS betűjel - az Iszlám Állam nevű terrorszervezet angol nyelvű rövidítése - használatát az egyedi rendszámtáblákon.
Zoom
Helyhatósági illetékesekkel konzultálva, akik különösen szorgalmazták a betiltást, a "minisztérium javaslatot tett arra, hogy ne adjanak ki ilyen rendszámtáblákat a betűjel jelentése miatt" - közölte Andrea Heigl, a tárca szóvivője.
Az osztrák hatóságok rendszeresen szembetalálják magukat olyan rendszámtáblaigénnyel, amely a nemzetiszocialista múltat idézi, ezeket mindig elutasítják, de ez az első alkalom, hogy a minisztérium egy olyan követelésnek ad helyet, amely dzsihadista jellegű rendszámtáblára utal - tette hozzá a szóvivő.
Ausztria meg fogja szigorítani az egyedi rendszámtáblákra vonatkozó szabályozást, mivel számos eset fordult elő, amikor a betűjelek rejtett - leginkább "neonáci" - üzenettel bírtak.
A jelenlegi szabályozás általában tilt olyan betűket, amelyek nevetséges, meghökkentő üzenetet hordoznak, és elutasítja az NSDAP vagy az Adolf Hitler kezdőbetűit tartalmazó AH vagy az SS betűjelű táblákra vonatkozó kéréseket. Tiltják továbbá a "náci köszöntésre utaló" 88-as szám és a szerintük Adolf Hitlert idéző 14-es szám használatát is.
A jövőbeni tiltólistát kiegészítik mintegy 30-40 jel- vagy betűkombinációval, amelyek között dzsihadista kódokra utalók is lesznek, és a listát folyamatosan bővíteni fogják - közölte a szóvivő.
Az egyedi rendszámtáblák nagyon népszerűek Ausztriában, mintegy 550 ezret adtak ki belőlük 1989 óta. Áruk 228 euró, ami az osztrák államnak 85 millió eurónyi bevételt eredményez évente.
(MTI nyomán)
Frissítés: az elmebaj kiteljesedik: íme a bővített lista - nyártól a következő rendszám-kombinációk lesznek tilosak Ausztriában: 
NSDAP, SS, SA, HJ , NS, NSKK (NS-Kraftfahrzeugskorps), NSFK (NS-Fliegerkorps), NSD (NS-Studentenbund), NSDBO (NS-Betriebszellenorganisation) vagy DAF (Deutsche Arbeitsfront), BH (Blood & Honour), C18 (Combat 18 – Adolf Hitler Harccsoport), KKK (Ku-Klux-Klan), ZOG (cionisták által megszállt kormány), HH (Heil Hitler), WP (White Power), WPWW (White Pride World Wide) vagy AJAB (All Jews are Bastards). Továbbá a következő számok: 18 (Adolf Hitler), 28 (Blood & Honour), 828 (Heil Blood & Honour), 74 (Großdeutschland), 84 (Heil dir), 88 (Heil Hitler), H8 (Heil Hitler), 311 (Ku-Klux-Klan), 444 (Németország a németeké), 19/8 (Sieg Heil), 1919 (SS), 420 (Hitler születésnapja) oder 1488 (Auf Deutschland – Heil Hitler).
Zoom
A Kurier elrettentő példát is mutat a tomboló nácifasizmusra:
Zoom
OD 88 - Mein Gott, micsoda szélsőség!
(Kuruc.info)