Az 1967-es hatnapos háború óta soha nem látott szintre emelkedett 2014-ben a megölt palesztin polgári személyek száma - áll egy csütörtökön közzétett ENSZ-jelentésben. 
A 2014 nyarán a Gázai övezetben folytatott Erős szikla hadművelet során több mint 1500 polgári személy halt meg, 11 ezren sebesültek meg és 100 ezren váltak belső menekültté, akik 2014 végéig nem tértek vissza otthonaikba - áll az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának (OCHA) jelentésében.
Az ötvennapos hadművelet során a fegyveres harcosokat is beleszámítva összesen 2200 palesztint öltek meg a Gázai övezetben. Az áldozatok között 550 gyermek volt (tehát 50-nel több, mint amennyi Csemer Boglárka szerény becslésű, a nagykövet agresszív fellépését azonban mégis kiváltó vetítésében szerepel) - áll az ENSZ-dokumentumban. Izraeli részről mindössze 73 ember halt meg, közöttük 67 katona.
Zoom
Az OCHA hozzátette: nem állt módjában személyesen ellenőriznie a civil szervezetek, palesztin és izraeli források által az áldozatok számával kapcsolatban közölt adatokat.
A megszállt Ciszjordániában és Jeruzsálemben 58 palesztin halt meg és 6028 sebesült meg 2014-ben, azaz évek óta a legtöbb. Ugyanezen időszakban csak 12 izraelit öltek meg.
A "biztonsági okokból fogva tartott" palesztinok száma tavaly havi átlagban 24 százalékkal, 5258-ra nőtt.
A jelentés bírálja, hogy a nemzetközi jogot megsértve bővültek a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek. "Összesen mintegy 4 millió ciszjordániai és gázai övezeti palesztin marad izraeli katonai megszálló rendszer alatt" - írta az OCHA.
(MTI nyomán)