A világ valamennyi államában a korrupció jelen van kisebb-nagyobb mértékben, kivéve talán Szingapúrt, ahol 200 ezer ember kísérte utolsó útjára azt az embert, akinek sikerült egy korrupciómentes, gazdag és virágzó városállamot megteremteni.
Li Kuan Ju, a 63 szigetből álló városállam egykori miniszterelnöke 1959-től 1990-ig töltötte be e posztot, majd nyugalomba vonulása után is minden ízben kikérték véleményét az új kormányfő kinevezése előtt. Egész életét Szingapúrban töltötte a kínai származású szakember, csak tanulmányai miatt utazott Angliába, ahol 1949-ben elvégezte a Cambridge-i egyetemet, egyszerre két „summa cum laude” diplomát is szerzett, egyet közgazdaságtanból, egyet jogtudományból. Ezután ügyvédi irodát nyitott a városban, elsősorban a munkásszakszervezetek ügyeit vállalta fel. 1954-ben politikai pályára lépett, megalakította a Népi Akció Pártot (People’s Action Party), melynek élén 1959-ben Szingapúr miniszterelnökévé választották. 1963-ban egy népi referendum után Szingapúr a Malajziai Föderációhoz csatlakozott, később, 1965 augusztus 7-én kikiáltotta függetlenségét.
Zoom
Lee Kwan egyike volt a „szingapúri gazdasági csoda” megteremtőinek. Egyik jelmondata szerint: „Ültesd le három korrupt miniszter barátodat, a többiek ebből azonnal értenek majd.” Margaret Thatcher nagyra tartotta Li Kuan Ju munkásságát: „Valamikor Szingapúr tanult tőlünk, most mi tanulunk tőlük...”
Maga az egykori miniszterelnök így magyarázta a gazdasági csoda receptjét:
„Minden bölcs dolgot, amit csak kínálni tudott az angol gazdaság és politika átvettünk tőlük, az angol nyelvet, amelyet világban mindenhol elfogadnak, a kiváló jogrendszert, az adminisztráció építményét, amely minden esetben kívül marad a politikai csatározások köréből. Igyekeztünk azokat a buktatókat is elkerülni, amely minden szociális berendezkedésű állam sajátja, hiszen jól látható, hogy az egykor nagy angol nemzet az „egyenlősdi” következményeként elvesztette versenyképességét.”
Tény, hogy miniszterelnöksége hosszú évtizedei alatt Szingapúr a korrupciómentes gazdaság mintaállamává vált. Li Kuan Ju március 23-án hunyt el, 92 évesen. Ma a városállam virágzó ipart, kereskedelmet, a világ legnagyobb konténerkikötőjét és a tengeri fúróberendezések legnagyobb gyártási kapacitását mondhatja magáénak, a szinte zsebkendőnyi, de gyönyörű, ápolt és élhető területen. A legenda szerint a város neve a maláj „szinga” oroszlán névből származik.
Forrás: Vesti.ru
(Kuruc.info)