Jemenben a húszi sí'ita harcosokat támadó szaúd-arábiai hadsereg ma hajnalban Áden városából evakuált szaúd-arábiai, nyugati és más arab államokbeli diplomatákat, összesen 86 személyt. Az állítólag az Áden városa felé előrenyomuló húszik elől kimentett diplomatákat a szaúd-arábiai haditengerészet három hajója kommandósok bevetésével szállította a Vörös-tenger keleti partján levő Dzseddá városába - jelentette az Ál-'Áribijjá összarab hírtelevízió.
Zoom
Síita húszi harcosok Jemenben
A sí'ita húszi harcosok már hónapokkal ezelőtt elfoglalták Jemen fővárosát, Szana'át és az ország területének jelentős hányadát. Amerika egyik közel-keleti kiszolgálója, Szaúd-Arábia és a vele szövetséges, szintén Washington-barát Perzsa-öbölbeli arab országok három nappal ezelőtt az Arab Államok Ligájának utólagos "áldásával" katonai támadást indítottak az Irán támogatását élvező sí'ita húszi harcosok ellen. Ma hajnalban a húszi térhódítást ellenző nyugati, szaúd-arábiai és más arab országokbeli diplomatákat menekítették ki a dél-jemeni Áden városából.
Zoom
Áden és a Báb el-Mandeb-szoros stratégiai jelentősége
A szaúd-arábiai légierő tegnap kevésbé sikeres kimentő akciót kísérelt meg Jemen fővárosában, Szana'ában, ahonnan az ENSZ békefenntartóit szerette volna evakuálni Etiópiába. Rijád három katonai csapatszállítógépet küldött Szana'ába, ám a húszi harcosok megakadályozták a körülbelül másfél száz békefenntartó ENSZ-katona távozását. A húszi harcosoknak valószínűleg nem is annyira az ENSZ-katonákkal, hanem inkább az evakuálásukra érkező szaúd-arábiai hadsereggel gyűlt meg a bajuk, s ezért akadályozták meg az akció végrehajtását.
Zoom
Húszi járőr Szanaában
Korábban a dél-jemeni Áden kikötővárosba menekült a fővárost, Szana'át elfoglaló húszi harcosok elől a korábbi jemeni kormányzat és maga az államelnök, 'Ábed Rábbo Manszúr Hádi. A sí'iták az elmúlt napokban megközelítették Áden városát is, ami kiváltotta Szaúd-Arábia és szövetségesei három nappal ezelőtt megindított katonai támadását. A legmodernebb amerikai harci repülőkkel fölszerelt szaúd-arábiai légierő már napok óta bombázza a sí'ita húszi harcosokat, ám azok mégis sikeresen nyomulnak előre Áden városa irányába, s közben elfoglalnak újabb és újabb területeket. A Nyugat és Izrael mindenáron szeretné megakadályozni azt, hogy a sí'ita húszik (s rajtuk keresztül Irán) ellenőrzése alá kerüljön a stratégiailag igen fontos Áden kikötőváros és az Ádeni-öblöt (Indiai-óceánt) a Vörös-tengerrel összekötő Báb el-Mandeb-szoros.
Zoom
Húszi harcosok a piros-fehér-zöld logójukkal
A szaúd-arábiai légierő tegnap is erőteljes támadásokat hajtott végre az Áden kikötőváros felé előrenyomuló húszi harcosok páncélos járművekkel megerősített menetoszlopai ellen. Tegnap a húszik a légitámadások ellenére is elfoglalták a dél-jemeni Sákrá kikötővárost, amelynek a stratégiai fontosságán kívül jelképes jelentősége is van, mert az Ádeni-öböl partján fekvő kikötőváros egykoron a XV. századtól 1967-ig létezett Fadli Szultánság székhelye volt.
Az Irán támogatta sí'ita húszik, pontosabban zajditák nem élvezik az Amerika dominálta nyugati világ, a Közel-Kelet térségi nagyhatalmának számító Irántól tartó Perzsa-öbölbeli arab országok, valamint Izrael rokonszenvét. Hogy miért nem, elég elolvasni a húszi harcosok piros-fehér-zöld színben megjelenített logóját, amely valójában öt arab nyelvű jelmondatból áll: "Allah a legnagyobb! Halál Amerikára! Halál Izraelre! Átok szálljon a zsidók fejére! Győzzön az iszlám!"
Hering J. - Kuruc.info
Frissítés: Pánarab hadsereg körvonalózódik - Amerika Irán-ellenes haverjai vezetik
Az iszlám szélsőségesség és terrorszervezetek jelentette veszély elleni közös fellépést sürgette a kuvaiti emír és az egyiptomi elnök az Arab Liga 26. éves csúcstalálkozóján, amely szombaton kezdődött meg az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.
Az arab államok vezetői egyebek mellett egy - Egyiptom által kezdeményezett - egységes arab haderő létrehozásáról döntenek, amelyről két napja a külügyminiszterek már megkötötték az elvi megállapodást.
Ugyancsak napirenden szerepel a jemeni síita húszi lázadók ellen indított nemzetközi hadművelet: a szaúdi vezetésű, arab államok részvételével alakult koalíció beavatkozását az Arab Liga csütörtöki határozatában feltétlen támogatásáról biztosította.
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hangsúlyozta: a nemzetközi hadműveletben való egyiptomi részvétel azt szolgálja, hogy megőrizzék a polgárháború szélére sodródott Jemen egységét, amelyet komolyan veszélyeztet bizonyos - általa meg nem nevezett - "külső erők beavatkozása".
Zoom
Szíszi (jobbra) éppen Kohn-Kerry utasításait hallgatja
A húszik elleni katonai koalícióba tömörülő, szunnita vezetésű államok azzal vádolják a síita Iránt, hogy pénzzel és fegyverrel támogatja a lázadókat, így próbálva megvetni lábát Szaúdi-Arábia közvetlen szomszédságában, a Vörös-tenger stratégiailag fontos kapujában. Egyiptom négy hadihajót küldött a Vörös-tenger bejáratához, a Báb-el-Mandeb tengerszoroshoz, illetve a dél-jemeni Áden városához közeli vizekre.
Az Arab Liga álláspontját jelképezte, hogy Szíszi után a szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz, majd a szaúdi segítséggel kimenekített, nemzetközileg elismert jemeni elnök, Abed-Rabbo Manszúr Hádi szólalt fel. A király hangsúlyozta, hogy a hadműveletet addig folytatják, amíg vissza nem áll Jemen stabilitása és biztonsága. A harcok időtartamával kapcsolatban a jemeni külügyminiszter egy napja még úgy nyilatkozott, hogy inkább napokról, mint hetekről van szó.
Hádi érzelmektől fűtött beszédében elmondta, hogy számos ellene irányuló merénylet és támadás ellenére eljutott Sarm-es-Sejkbe, ahol a "jemeni nép üzenetét" kívánja közvetíteni az arab vezetők felé. A "pusztító húszik" szavai szerint lerohanták az országot, katonai bázisukká változtatták a fővárost, és működésképtelenné tették az ország működését szavatoló intézményeket. "Azt mondom Irán bábjainak ... tönkretettétek Jement politikai éretlenségetekkel!" - vetette a húszik szemére.
Az Arab Liga fő témáját érintve Hádi úgy fogalmazott, hogy a jemeni események miatt létrehozott katonai koalíció az első gyakorlati próbája egy egységes arab haderő létrehozásának.
(MTI)