Kormányzati együttműködésre szólította fel a Munkáspártot a skót miniszterelnök, hogy együtt váltsák le májusban a konzervatív brit kormányt. Egy ilyen együttműködés nélkül nem is nagyon lenne esély a kormányváltásra.
A jelenlegi brit kormánykoalíciót vezető Konzervatív Párt újabb kormányalakításának közös megakadályozására szólította fel szombaton az ellenzéki Munkáspártot Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, alig burkoltan koalíciós együttműködést javasolva a legnagyobb brit ellenzéki erőnek a májusi választások utáni időszakra.
Sturgeon a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) glasgow-i kongresszusán kijelentette: a május 7-ei nagy-britanniai parlamenti választások után az SNP semmiféle körülmények között nem szavazna meg egy újabb tory kormányt. A skót miniszterelnök beszédében felszólította a Munkáspártot, hogy csatlakozzon az SNP fogadalmához, és a két párt „együttes erővel” távolítsa el David Cameron jelenlegi brit miniszterelnököt a Downing Streetről.
A konzervatívok hagyományosan nagyon népszerűtlenek Skóciában, ezt még Margaret Thatcher kormányai érték el az 1980-as években, a nehézipar leépítésével a skót autonómiatörekvések éles elutasításával. A Munkáspártnak viszont sokáig erős bázisa volt Skócia, de ennek valószínűleg vége szakadt tavaly szeptemberben, a skót függetlenségről rendezett népszavazás miatt, mivel a Munkáspárt a torykhoz hasonlóan a „Nem” kampányt támogatta.
Bár a függetlenségi népszavazáson az uniópártiak győztek, megerősödött az SNP, amelynek jó esélye van arra, hogy megnyerje az idei parlamenti választáson skóciai választókerületek többségét. A skót képviselők nélkül viszont a Munkáspártnak biztosan nem lesz meg a többsége a konzervatív kormány leváltásához, ezért lehet jelentősége egy, már a választás előtt megkötött koalíciónak.
Mintegy másfél hónappal a május 7-re kitűzött választás előtt a felmérések szerint – országos összesítésben – kiegyenlítettek az erőviszonyok a konzervatívok és a Munkáspárt közt, de a helyzetet bonyolítja, hogy a brit választási rendszerben csak egyéni körzetek vannak, a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyer, kompenzáció nincs. Skóciában magasan vezet az SNP.
(MTI - VS)