Tét nélküli elnökválasztás kezdődött Üzbegisztánban. A győztes biztosra vehető, ugyanis nem kétséges, hogy az országot megszakítás nélkül 26 éve vezető Iszlam Karimovot újabb öt évre államfőnek választják.
A harmincmilliós közép-ázsiai országban a lakosság kétharmada, húszmillió ember jogosult szavazásra, az eredmények közzététele pedig hétfőre várható.

Iszlam Karimov
A 77 éves Karimov 1989-től áll az ország élén, először a kommunista párt vezetőjeként, majd államfőként irányította Üzbegisztánt. Huszonhat éves országlása alatt vaskézzel elfojtott bármifajta ellenzékiséget, börtönbe vetette vagy száműzte politikai vetélytársait, és széles körben bírálatok érték az emberi jogok súlyos megsértése, a kínzások és a kirakatperek miatt.
Ennek ellenére Karimov tisztségben maradása szinte bizonyos, és azzal jár együtt, hogy maradnak az országot sújtó problémák is a bizonytalan jövővel együtt. A bizonytalanság elsősorban a szomszédos Afganisztán rossz biztonsági helyzetével függ össze, illetve azzal, hogy nincsenek elképzelések arra vonatkozóan, hogy ki veszi át az ország irányítását, ha Karimovnak idős kora miatt hirtelen netán távoznia kéne a politikai porondról vagy az életből.
Az egykori kommunista vezetőből elnökké avanzsált államfőn kívül három, névlegesnek mondható ellenjelölt indul az elnökválasztáson. Legutóbb, a 2007-es elnökválasztáson Karimov a szavazatok 88 százalékával győzött, és várhatóan ezúttal sem lesz csekélyebb mértékű a győzelme.
Kedvezőtlen hatással lehet az ország gazdaságára nézve az elkerülhetetlennek tűnő recesszió Oroszországban, ahol hárommillió üzbég vendégmunkás él és dolgozik.
Magát az elnökválasztást két hónappal az andizsáni vérengzés tízéves évfordulója előtt tartják. Akkoriban a Fergana-völgyben fekvő városban felkelés tört ki, amelyet vérbe fojtottak. Emberi jogi csoportok és szemtanúk szerint a katonák több mint 700 embert öltek meg, köztük nőket és gyerekeket, de ezt a kormány tagadta. Az andizsáni mészárlás óta a nyugati médiát gyakorlatilag kitiltottak az országból, a független újságírókat és aktivistákat pedig állandóan zaklatják a hatóságok.
(MTI)
Kapcsolódó: