A hatóságok közlése szerint negyvenegy embert, köztük egy képviselőt öltek meg és a választásra jogosultak sokaságát tántorították el a szavazástól a Boko Haram fegyveresei Nigériában szombaton.
A terrortámadások Nigéria északkeleti részén történtek, holott a hadsereg pénteken bejelentette, hogy megtisztította az iszlamistáktól a térség minden nagyvárosát.
A szélsőségesek lerohanták a Borno állambeli Miringa várost, lakóházakat gyújtottak fel, majd tüzet nyitottak a menekülőkre. A településen 25 ember életét oltották ki - mondta Kasim Settima bornói kormányzó. Tizennégy emberrel végeztek a szélsőségesek egy Gombe állambeli településen, és megöltek egy helyi képviselőt is.
Más településeken is történtek véres terrortámadások, néhol pedig a szélsőségesek a levegőbe lövöldöztek, hogy megfélemlítsék a helybélieket, és meghiúsítsák a szavazást.
A Boko Haram terrortámadásai ellenére Afrika legnépesebb, csaknem tíz magyarországnyi területű országban milliók mentek el szavazni az elnök- és parlamenti választáson. Egyes körzetekben műszaki problémák miatt meghosszabbították a szavazást, így vasárnap is folytatódik a választás.
Elemzők szerint Nigéria történetének legszorosabb választási eredménye várható, és nehéz megjósolni, hogy Goodluck Jonathan jelenlegi elnök vagy legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari győz. Előbbit elsősorban a keresztények, utóbbit pedig a muzulmának támogatják.
Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választást, de a Boko Harammal való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ára halasztják. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.
Frissítés: Összecsapások a hosszabbításban is
A Boko Haram terrorszervezet támadásainak árnyékában folytatódott a meghosszabbított szavazás az elnök- és parlamenti választáson Nigéria egyes körzeteiben vasárnap, az ország északkeleti részében katonákkal csaptak össze a szélsőségesek.
Az előző napi technikai fennakadások miatt a 150 ezer nigériai szavazókörzetből 300-ban meghosszabbították a voksolást, köztük az Atlanti-óceán partján elterülő, 20 millió lakosú metropoliszban, Lagosban. A hosszabbításra azért volt szükség, mert nem működtek megfelelően a szavazók személyazonosságának igazolására szolgáló berendezések.
Az Afrika legnépesebb országában zajló választásokat az iszlamista terrorszervezet támadásai árnyékolják be. Szombaton negyvenegy embert, köztük egy képviselőt öltek meg és a választásra jogosultak sokaságát tántorították el a szavazástól a Boko Haram erőszakcselekményei az ország északkeleti részében.
Vasárnap ugyancsak az északkeleti országrészben összetűzések robbantak ki a hadsereg és a Boko Haram között és a légierő is csapásokat mért a magukat a Bauchitól hét kilométerre fekvő Dungulbe településen befészkelő szélsőségesekre. Katonai források közlése szerint két harci gép intézett támadást az ellenséges állások ellen, miközben a gyalogság is felvette a harcot a fegyveresekkel.
(MTI nyomán)