Az ország elnöke, Alpha Conde 45 napos egészségügyi szükségállapotot rendelt el az ország nyugati és délnyugati részén. Ez egyebek közt azt jelenti, hogy kórházakat karanténként használnak és megszigorítják a temetkezési előírásokat, a veszélyeztetett körzetekben fertőtlenítenek.
A nyugat-afrikai – Libériát és Sierra Leonét is érintő – ebolajárvány éppen Guineában tört ki, 2013 decemberében ott szedte első áldozatát a betegség.
Idén januárban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a megbetegedések folyamatos csökkenéséről észlelte, Libériában a minap elkönyvelhették, hogy senkit sem kezelnek ebolával, a WHO a nyár végére remélte megállítani a kór terjedését, ám Guineában most olyan tengerparti területeket is elért a járvány, amelyeken eddig nem betegedett meg senki.
A BBC emlékeztet arra, hogy pénteken Sierra Leonéban is megszigorították az ebola miatt elrendelt intézkedéseket, három napra le is zárták az országot, éppen azért, mert attól tartanak, hogy Guineából újabb fertőzést hurcolhatnak be a határon át.
A nyugat-afrikai ebolajárványban eddig összesen több mint 24 ezren betegedtek meg és közülük több mint 10 ezer belehalt a fertőzésbe.
(VS)