Olaszország a 73. helyen áll a nemzetközi sajtószabadság skáláján. Még Moldáviában és Nicaraguában is szabadabban és nagyobb biztonságban dolgozhatnak a zsurnaliszták. Az olasz maffia ugyanis megfenyegeti verbálisan és fizikailag is azokat a sajtómunkásokat, akik a bűnszervezetek ügyeibe "ártják" magukat.
Jelentősen romlott az újságírók szakmai biztonsága Olaszországban, ami a sajtószabadság korlátozását is jelenti. Ez derült ki a legfrissebb felmérésekből, melyek szerint Olaszország a 73. helyen áll a nemzetközi sajtószabadság skáláján. Itáliát megelőzi Moldávia és Nicaragua is, ahol az újságírók szabadabban és nagyobb biztonságban végezhetik munkájukat. Olaszország sajtószabadság-mutatója sokat romlott tavaly óta. Az olasz újságírók egyre gyakrabban válnak verbális és fizikai támadás áldozataivá. Nyomást gyakorolnak rájuk, rágalmazással vádolják, megfélemlítik őket, felgyújtják az autójukat, megfenyegetik családtagjaikat, megmérgezik háziállataikat.
Rágalmazással az olasz politikusok szokták megvádolni a sajtó munkatársait, s ilyenkor az ügy a bíróságon dől el. A maffia azonban nem szokott bíróságra menni, ha olyasmit olvas vagy hall a sajtóban, ami nem nyeri el a tetszését, vagy amit egyenesen el akar hallgatni.

Roberto Saviano (kép: Facebook)
Az olasz bűnszervezetek a mai napig el akarják hallgattatni az újságírókat, főleg ha azok a szicíliai, vagy a nápolyi maffia piszkos ügyeit, gyilkosságait, üzleteit akarják felfedni. Az olasz újságírók élete folyamatos veszélynek van kitéve Dél-Olaszországban, ahol gyakori a sajtóval szembeni agresszió. A legismertebb példa a pályafutását újságíróként kezdő Roberto Savianóé, aki 2006-ban megírta a nápolyi Camorra titkait felfedő Gomorra regényét, és azóta szüntelen rendőri védelem alatt él.

Paolo Borrometi (kép: Facebook)
A 31 éves Paolo Borrometi a szicíliai Modicában egy internetes portál szerkesztője. Cikkeiben a maffia által szervezett illegális lóversenyekről is ír. Azóta élete veszélyben van, és a rendőrség kíséri mindenhova.
Folyamatos megfélemlítések értek. Először a gépkocsim oldalára azt vésték rá, hogy vigyázzak. Utána a lakásom ajtaját gyújtották fel, és ha az ajtó nem lett volna lángálló, akkor most ezt el sem mesélhetném. Közben az utcán is megtámadtak, megvertek, a vállam annyira súlyosan megsérült, hogy 20 százalékos leszázalékolt lettem – számolt be Borrometti mindennapi életéről.
A maffia a többi közt azért kíván leszámolni vele, mert megírta, hogy a szicíliai választási kampányok plakátjait tíz éve a Cosa Nostra nyomdáiban nyomtatják.
A szervezett bűnözés elsősorban az írott sajtóban dolgozó újságírókat veszi célba, de a televíziós híradókat is figyeli. Például a Palermo melletti Partinicóból sugárzott Telejato híradásait. Ezeket 1989 óta Pino Maniaci és családja készíti. A Szicília hangjának nevezett tévécsatorna a szabad, maffiamentes információszolgáltatás jelképe. Ezért a Telejato több gépkocsiját is felgyújtották, munkatársait megverték, Pino Maniaci kutyáit felakasztották.

Pino Maniaci (kép: Facebook)
Ő azonban nem adja fel. Arra a kérdésre, hogy a maffia miért tart egy apró televízióadótól, azt válaszolta: a Telejato nem a megszokott módon végzi az újságírói munkát. Mi bemondjuk a területünket uraló maffiózócsaládok tagjainak a keresztnevét és a vezetéknevét is. Névvel nevezzük őket, mert mi, szicíliaiak rendes emberek vagyunk. Ötmillióan élünk a szigeten, s ötezer maffiózó miatt az én földem a maffia hazájaként ismert. Pedig nem így van. A Telejato újságírói számára ez egy misszió. Meg akarjuk szabadítani az én gyönyörű Szicíliámat a maffiától. Azért akarunk tenni, hogy ne a Cosa Nostráról ismerjék Szicíliát, hanem a szépsége miatt, a műemlékeiért, az ízeiért, illataiért – nyilatkozta Pino Maniaci, az olasz maffia fenyegetésében élő újságíró.
Az olasz politika és társadalom nem tartja prioritásnak a maffia megfenyegette újságírók sorsát. Az olasz sajtószövetség viszont igen, és első lépésként nemzeti-szakmai összefogást hirdetett meg a veszélyben lévő kollégák védelmében, hogy ne maradjanak elszigetelten, és fenyegetésben elhallgattatva.
(Kossuth Rádió)