Nőtt az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek száma azóta, hogy az Egyesült Államok vezetése alatt álló nemzetközi koalíció légicsapásokat indított a dzsihadista szervezet ellen, amely jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök egy frissen közzétett televíziós nyilatkozatban.
Az államfő a CBS amerikai tévének adott interjút, amelyet - helyi idő szerint - vasárnap este mutattak be a 60 perc című műsorban. A riporter azt kérdezte a szíriai elnöktől, hogy országának milyen haszna származott a tavaly szeptemberben kezdődött szövetségesi légitámadásokból. Aszad válaszában hangoztatta, hogy a légicsapások "helyi szinten és időnként hasznosak lehetnek, de általában véve, ha az Iszlám Államról beszélünk, azt kell mondanunk, hogy az IÁ a légitámadások kezdete óta gyarapodott".
Aszad, akinek hadserege iszlamista fegyveresekkel és más kormányellenes terroristákkal vív harcot 2011 óta, az interjúban azt mondta, egyes becslések szerint havonta ezer újonc csatlakozik az Iszlám Államhoz Szíriában. "Irakban és Líbiában is terjeszkedik az IÁ, és az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezet) számos tagszervezete is hűséget esküdött neki" - tette hozzá.
A washingtoni hivatalos álláspont szerint, bár olyan tárgyalásos rendezést szeretne a szíriai polgárháborús konfliktusban, amely eltávolítaná a hatalomból Bassár el-Aszadot, elsődleges célja az Iszlám Állam elleni harc.
Az interjúban azt is megkérdezték Aszadtól, hogy milyen körülmények között mondana le hatalmáról. Azt felelte: "Amikor már nem érzem a közvélemény támogatását. Amikor már nem képviselem Szíriai érdekeit és értékeit."
Arra a kérdésre, hogy miképpen dönt a szíriaiak körében élvezett támogatottságáról, az államfő azt válaszolta: "Nem határozok róla. Érzékelem. Érzem. Kapcsolatban állok velük."
(MTI nyomán)