Iszlam Karimov államfő még nagyobb fölénnyel nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást Üzbegisztánban, mint legutóbb, 2007-ben: akkor a szavazatok 88 százalékának megszerzésével, most 90,39 százalékos eredménnyel diadalmaskodott.
A választási bizottság hétfői tájékoztatása szerint Karimov 17,2 millió szavazatot kapott. A bizottság közölte azt is, hogy a voksolás rendben zajlott, a választásra 43 országból több mint 300 megfigyelő érkezett, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai. Az államfőn kívül három, névlegesnek mondható ellenjelölt indult az elnökválasztáson.
Karimov 26 éve vezeti a 30 milliós közép-ázsiai országot, újabb győzelme nem volt meglepő. A 77 esztendős politikus most további öt évre kapott megbízatást. Diadalához hozzájárult, hogy huszonhat éves országlása alatt vaskézzel elnyomta az ellenzéket, börtönbe vettette vagy száműzte politikai vetélytársait. Karimovot az emberi jogok súlyos megsértése, kínzások és kirakatperek miatt széles körben bírálatok érték.
(MTI)