Ukrajnában lehetséges egy harmadik "Majdan" is – figyelmeztetett Dmitro Jaros, az ukrán (ál)Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője, kijevi parlamenti képviselő az Obozrevatyel című ukrán hírportálon hétfőn olvasható interjújában.
"Ukrajnában minden lehetséges. A Majdan annál inkább. Az embereknek van önérzete. És ha elvesztik béketűrésüket, kimennek a Majdanra" – jelentette ki Jaros. Úgy vélte, ha megismétlődik a Majdan, az sokkal véresebb lesz, mint a korábbiak. A Majdan Kijev központi tere, az emlékezetes 2004. évi narancsos forradalom, majd pedig a Viktor Janukovics volt elnök rendszerét megbuktató 2013-2014-es nagy tömegmozgalom helyszíne. "Az embereknél annyi fegyver van, hogy már senki se fog ölbe tett kézzel ülni a sátrakban, és egy-két hónapig várni, énekelni és világító mobiltelefont lengetni. És ezt nagyon nem szeretnénk" – mondta a Jobboldali Szektor vezetője.
"A mi álláspontunk a következő: pengeélen kell táncolni. Egyfelől meg kell őrizni az államunkat, másfelől úgy cselekedni, hogy a paraziták ne szívják az ukrán nép vérét, mint tették azok, akik a forradalom előtt uralkodtak" – folytatta. Jaros hangsúlyozta, arról kell győzködnie szervezetének egyes tagjait, hogy a jelenlegi helyzetben egy új Majdan az ukrán állam elvesztéséhez vezetne.
"Vannak nálunk olyan radikális fiúk, akik már kiabálnak: gyerünk most! Különösen a fiatalok, akik megízlelték a szabadság levegőjét, és készek akár holnap elfoglalni a parlamentet, az elnöki hivatalt, kiebrudalni onnan mindenkit. Próbáljuk magyarázni nekik, hogy elveszítjük az államunkat" – mondta Jaros. A soviniszta, Izrael-barát Jobboldali Szektor fegyveres aktivistái 2014 januárjában-februárjában többször összecsaptak a rendőrséggel, középületeket foglaltak el, április óta pedig részt vesznek a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelés leverésében.
Jaros a napokban az LB.ua ukrán hírportálnak nyilatkozva azt mondta Petro Porosenko ukrán elnökről, hogy "nem érti az országot, amelyben él, nem fogja fel a realitásokat". Úgy vélte, hogy a mai ukrán politikusok, akik "a körülményeknek köszönhetően, a nép akaratából, a Majdanon kiontott vér árán" lettek államférfiak, túlságosan függnek a külföld véleményétől. Felpanaszolta, hogy a parlamentben sok általa kezdeményezett törvényjavaslatot blokkolnak, vagy módosító javaslatokat nyújtanak be hozzájuk, amelyek neki nagyon nem tetszenek. Meggyőződésének adott hangot, hogy Porosenko utasítására nem engedik ezeket a törvényjavaslatokat a parlament asztalára.
"Tudom, hogy Porosenko fél tőlünk. Ki nem állhat bennünket. A szemébe is megmondtam" – jelentette ki Jaros, aki szerint Porosenko elárulta a nemzeti érdekeket a (tűzszünetet elrendelő) első minszki megállapodás aláírásával, miközben Ilovajszknál súlyos harcok folytak.
"Megmondtam a munkatársának, hogy Janukovicsot megbuktattuk, Porosenkót is meg tudjuk buktatni. Nagyon megsértődött" – mondta Jaros, hozzátéve: "Nyilvánvalóan jobban félnek a Jobboldali Szektortól, mint a terroristáktól".
(MTI nyomán)