Muhammadu Buhari vezet a hivatalban lévő államfő, Goodluck Jonathan előtt a nigériai elnökválasztáson a keddre virradóra közzétett részeredmények szerint.
Az afrikai ország 36 szövetségi államából 30-ban már összeszámlálták a szavazatokat, s ez alapján az országot egy katonai puccs után az 1980-as években 20 hónapig már kormányzó Buhari 12,9 millió szavazatot kapott a Goodluck Jonathan elnökre leadott 10,2 millió szavazatával szemben.
A helyzet azonban változhat, a keresztény államfőnek az ország déli részén fekvő egyik fellegvárából ugyanis még nem érkeztek meg az eredmények. A muszlim Muhammadu Buharinak elsősorban északon vannak támogatói.
Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választásokat, de a Boko Haram terrorszervezettel való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ára halasztják. A voksolást több helyen meghosszabbították, így vasárnap is tartott a szavazás, amely néhol erőszakba torkollott: az ország északkeleti részében katonákkal csaptak össze a szélsőségesek, eközben a déli országrészben az ellenzék választási törvénysértéssel vádolta a kormányt és vonult az utcákra.
Becslések szerint a 170 milliós Nigéria mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka pedig helyi törzsi vallások követője.
(MTI)