Egy időre abbahagyta a pilótaképzést Adreas Lubitz a Lufthansánál, és visszatérése után súlyos depresszióról számolt be 2009-ben – közölték kedden délután a német légitársaságtól. Mindez kulcsfontosságú lehet a Germanwings-katasztrófa vizsgálatánál. A múlt héten lezuhant Barcelona–Düsseldorf-járatot az eddigi adatok szerint szándékosan vezette egy hegynek a francia Alpokban a másodpilótaként dolgozó Lubitz, miután kizárta a pilótafülkéből a kapitányt.
Az elmúlt hetekben folyamatosan kerültek nyilvánosságra információk arról, hogy Lubitznak mentális problémái voltak, depresszióval küzdött, gyógyszert szedett, és közvetlenül a tragédia előtt el is tiltották a repüléstől – ő azonban nem tett ennek eleget.
A Lufthansától kedden közölték: találtak e-mailt, amelyet annak idején Lubitz küldött a Lufthansának azután, hogy újra bekapcsolódott a pilótaképzésbe. Ebben tájékoztatta az iskolát, hogy súlyos depresszión esett át.
A légitársaságtól ezzel kapcsolatban csak annyit közöltek, hogy a levelet átadták az ügyészségnek, mást nem fűztek hozzá.
A levél segítheti a légi katasztrófához vezető okok feltárását. Miután múlt héten az első fekete doboz adatainak elemzése után kiderült ugyanis, hogy Lubitz valószínűleg szándékosan vezette földnek a Germanwings repülőjét, felmerült, tudott-e a légitársaság a betegségéről, illetve a felülvizsgálatokon alkalmasnak találták-e a másodpilótai szolgálatra.
A Lufthansa bejelentését rendkívüli hírként közölték kedden késő délután a világ vezető hírügynökségei és a német sajtó.
(HVG)