Több ezer lakás felépítését hagyták jóvá az izraeli hatóságok palesztinoknak Dzsebel-Mukáber kelet-jeruzsálemi lakónegyedben - értesült a Háárec című izraeli újság szerdán.
1967, a város keleti részének elfoglalása óta ez lesz a legnagyobb építkezés a palesztin lakosság részére, amelynek terveire Nir Barkat jeruzsálemi polgármester már évek óta áldását adta, de az ügy mostanáig húzódott jobboldali városi tanácsnokok és szervezetek ellenkezése miatt.
A jeruzsálemi tervezési és építési bizottság hétfőn - a jobboldali politikusok heves ellenállása dacára - engedélyezte a palesztinok új lakásépítési terveit. Szinan Abed al-Káder, a terveket jegyző építész szerint a tiltakozások legalább négy évvel késleltették az építkezést. Az 1500 hektáros területen létrejövő, kétezer-ötszáz lakást, iskolákat, parkokat és közintézményeket ígérő új negyed terveit a város szakmai vezetése, élén a polgármesterrel, régóta támogatta és megpróbálta elfogadtatni.
"A rendezett fejlesztés alternatívája több ezer lakás törvénytelen felépítése, a közterületek bekebelezése, ami árt a környezetvédelemnek és az egységes Jeruzsálem feletti izraeli fennhatóságnak" - mondta Barkat a terveket indokolva évekkel ezelőtt. A városi tanács jobboldali tagjai, valamint jobboldali telepes- és más szervezetek azonban a lap szerint mindent elkövettek az engedélyezések megakadályozására vagy legalábbis minél nagyobb késleltetésére.
Éli Jisáj volt belügyminiszter megtagadta az aláírást, de a lakosok fellebbeztek a bírósághoz, s az ügyük újratárgyalására kötelezte a hatóságokat. Az építész szerint nemcsak a város arab lakossága lakáshelyzetének javítása miatt fontos az építkezés, hanem azért is, mert példát mutat számos palesztin földtulajdonos összefogására egy közös program végrehajtása ügyében.
(MTI)