Franciaország kitart azon álláspontja mellett, hogy Laurent Stefanini személyében homoszexuális nagykövetet küld a Vatikánba - mondta szerdán Stéphane Le Foll francia kormányszóvivő.
Párizs és a Szentszék között három hónapja diplomáciai konfliktust okoz a fartúró diplomata kinevezése, mivel a Vatikán semmilyen választ nem adott a januárban meghozott francia döntésre, ami elutasítással ér fel.
"Franciaország döntött a Vatikánba delegált nagykövetéről. Ez a választás Laurent Stefaninire esett, és ez marad Franciaország álláspontja" - mondta a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésére.
Zoom
A francia média tényként kezeli, hogy a diplomata vállalt ferde hajlamai okoznak gondot a Vatikán számára, jóllehet ezt egyik fél se mondta ki.
"Tárgyalások folynak. Mindegyik nagykövet kinevezését jóvá kell hagyni ott, ahova kinevezzük. Várjuk a Vatikán válaszát. De Franciaország álláspontja nem változik, Laurent Stefaninit javasoljuk vatikáni nagykövetünknek" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.
Az 55 éves Laurent Stefanini soha nem titkolta homoszexualitását. Gyakorló katolikusként egyébként 2001 és 2005 között Franciaország szentszéki nagykövetségén dolgozott tanácsosként.
"Laurent Stefanini az egyik legjobb diplomatánk, ez az oka a kinevezésének. Várjuk a választ a jóváhagyási kérelemre" - jelezte szerda délután a francia elnöki hivatal.
Az elutasítás konkrét okáról csak találgat a média, mivel azt a Vatikán nem hajlandó kommentálni. A pápa személyes ellenzése is felmerült magyarázatként, de elemzők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a házasság intézményének a homokos "párokra" történő franciaországi kiterjesztése jelent gondot a Szentszéknek.
Franciaországot az év eleje óta egy ügyvivő képviseli a Vatikánban, ahogy 2007-2008-ban is, amikor egy hasonló eset okozott diplomáciai válságot a két állam között. Akkor is egy buzi diplomata kinevezését nem hagyta jóvá a Vatikán. A hónapokig tartó patthelyzetet végül Párizs akkor úgy oldotta fel, hogy egy másik diplomatát javasolt nagykövetnek.
(MTI nyomán)