Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a holokauszt-emléknapi jeruzsálemi megemlékezésen "a nácik Európa leigázására irányuló törekvéseihez" hasonlította Irán közel-keleti "terjeszkedését". A kormányfő bírálta az Egyesült Államok által vezetett nagyhatalmakat, amiért "behódoltak Iránnak", és "lehetővé tették nukleáris programja legfontosabb elemeinek megtartását", noha "Teherán tömegpusztító fegyverek előállítására törekszik a zsidó állam elpusztítása érdekében".
"A második világháború legfőbb tanulsága a demokráciák számára, hogy nem hunyhatnak szemet a zsarnoki rendszerek felett” - jelentette ki a Jad Vashem kertjében tartott emlékünnepségen a fő demokrata. "A megbékélés ezen rendszerekkel csak növeli agresszivitásukat, s ha nem fékezik ezeket meg időben, az emberiség a jövőben még nagyobb háborúkban találja magát" - uszított az izraeli miniszterelnök.
"Ahogy a nácik megpróbálták lerombolni Európát, úgy próbál pusztítani Irán a Közel-Keleten és azon is túl, és próbálja megsemmisíteni Izraelt” - mondta fel a napi riogatást Netanjahu. "Az iráni vezetők halált és rombolást exportálnak, s a világ nem figyel felhívásaikra, amelyekben halált kérnek Amerikára, és halált kérnek Izraelre.”
Beszédében Netanjahu megfogadta, hogy a zsidó állam továbbra is mindent megtesz "önvédelme érdekében", mint mondta, továbbra is fenntartják a jogot az önvédelemre.
A jeruzsálemi megemlékezésen "a vészkorszak hatmillió zsidó áldozatának emlékére" hat fáklyát gyújtott meg hat "túlélő", akiket családtagjaik is elkísértek az eseményre. Ketten közülük Magyarországról származnak.
(MTI nyomán)