Ismeretlenek megölték Oleh Kalasnyikov volt ukrán parlamenti képviselőt szerda este kijevi otthona előtt – közölték csütörtökön ukrán médiaforrások.
A halálhírről az áldozat egyik rokona értesítette a sajtót, később azt a hatóságok is megerősítették. A politikus nyolcadik emeleti lakásába tartott, amikor ismeretlenek lőfegyverből leadott lövéssel végeztek vele a lépcsőházban. A lövések zajára felesége kirohant a lakásból, majd hívta a rendőrséget.
A nevét elhallgató rokon állítása szerint az oroszbarát Kalasnyikov az utóbbi időben több fenyegetést is kapott politikai nézeteiért, részben azért, mert felhívást intézett a második világháborúban – orosz szempontból a nagy honvédő háborúban – aratott szovjet győzelem 70. évfordulójának méltó megünneplésére.
Kalasnyikov 1962-ben a nyugat-ukrajnai Rivnében született, katonaiskolát végzett, és a szovjet időkben különböző parancsnokságokon dolgozott. 1997-ben szerelt le.
A Majdan-ellenes tüntetések egyik főszervezője volt. A hatalomváltást és európai integrációt követelő Majdan-tüntetések nyomán később Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök híveit toborozta Kijevbe az államfő melletti rokonszenvtüntetésre.
A politikus csupán egy évig volt parlamenti képviselő, 2006-2007 között a Régiók Pártjának frakciójában. Neve onnan vált ismertté, hogy 2006-ban egy parlament előtti tüntetésen összekülönbözött az SZTB ukrán televízió forgatócsoportjával, és állítólag megütötte az operatőrt. Mentelmi jogát nem függesztették fel, de az incidenst kivizsgáló ad hoc bizottság elítélte a honatya viselkedését. A 2007-es választásokon a Régiók Pártja nem indította jelöltként. 2012-ben Kalasnyikov egyéni jelöltként indult a Régiók Pártjának támogatásával, de nem jutott be a parlamentbe.
Három nap alatt két újságírót is megöltek
Három nap alatt már a második újságírót ölték meg az ukrán fővárosban. Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta: egy újságíró tájékoztatta őket arról, hogy csütörtökön a Dehtyarivszka utcában megölték Olesz Buzint. Gyilkosai négy golyót lőttek ki rá.
Az internetes újság szerint ezt megerősítette Anton Herascsenko belügyminiszteri tanácsadó is egy közösségi portálon tett bejegyzésében. Azt írta, hogy a tettesek egy Ford Focus típusú sötétkék kocsiból nyitottak tüzet. Az autónak lett vagy fehérorosz rendszámtáblái voltak, semmiképpen sem ukránok – mondta Herascsenko, és arra kérte a kijevi sofőröket, hogy azonnal értesítsék a hatóságokat, ha felfigyelnek egy ilyen járműre.
Az UNN hírportál úgy tudja, hogy az újságírót saját házának lépcsőfeljárata előtt ölték meg.
Más részletek a gyilkosságról egyelőre nem ismertek. Nem derült ki az internetes hírekből az sem, hogy a férfi mely sajtóorgánumnak volt a munkatársa.
Az ukrán média előzőleg csütörtökön arról számolt be, hogy három nappal korábban, április 13-ára virradóra megöltek egy újságírót, Szerhij Szuhobokot, aki az Obkom ukrán hírportál alapítója volt.
(MTI)