Távozott tisztségéből Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egyik közeli, örmény nemzetiségű tanácsadója néhány nappal az után, hogy népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalom száz évvel ezelőtti, örmények elleni rémtetteit.
Egy névtelenül nyilatkozó kormányilletékes csütörtökön tagadta, hogy a 65 éves Etien Mahcupján távozása bármilyen összefüggésbe hozható ezzel, s azt állította, hogy nyugdíjba ment, mert elérte a nyugdíjkorhatárt.
Mahcupján egy internetes portálnak adott minapi interjúban minősítette népirtásnak az örmények elleni mészárlást. "Ha elfogadjuk azt, hogy népirtás az, ami Boszniában és Afrikában történt, akkor lehetetlen nem népirtásnak nevezni azt is, ami az örményekkel történt 1915-ben" - mondta Mahcupján, aki tavaly óta volt főtanácsadója a miniszterelnöknek, és ilyen minőségében az első magas rangú örmény nemzetiségű tisztségviselő Törökországban.
Az Európai Parlament szerdán határozatában szólította fel Törökországot, hogy ismerje el népirtásnak az Oszmán Birodalomban száz éve elkövetett, csaknem másfél millió örmény halálos áldozatot követelő rémtetteket. Recep Tayyip Erdogan török államfő már előzetesen közölte, hogy Ankara figyelmen kívül fogja hagyni a határozatot.
Törökország elismeri, hogy 1915-ben török katonák az Oszmán Birodalom területén élő örményeket gyilkoltak meg, de tagadja, hogy az népirtás lett volna.
(MTI)