A francia miniszterelnök pénteken bemutatta a "fajgyűlölet elleni fellépésről" szóló új kormányprogramot, és hangsúlyozta, hogy kabinetje szembeszáll a "Franciaországban tűrhetetlen mértékben terjedő rasszizmussal, antiszemitizmussal, muzulmángyűlölettel, idegenellenességgel és homofóbiával".
"A francia zsidóknak többé nem kell félniük amiatt, hogy zsidók, a francia muzulmánoknak pedig nem kell szégyenkezniük, amiért muzulmánok" - közölte Manuel Valls Párizs egyik elővárosában, Créteilben, ahol öt hónappal ezelőtt antiszemita támadást követtek el.
A francia kormány 100 millió eurót fordít a programra, amely sajtóhírek szerint mintegy negyven intézkedést tartalmaz. Az új szabályok értelmében a rasszista indíték súlyosító körülménynek számítana a bűncselekmények elbírálásakor.
A kampány egyik fő eleme az interneten és az iskolákban terjedő rasszizmus elleni küzdelem. Ennek keretében elérhetetlenné tennének bizonyos weboldalakat, különösen azokat, amelyeken a terrorizmust dicsőítik. A tanárokat pedig olyan képzésben részesítenék, amelyek felkészítik őket a fajgyűlölet elleni fellépésre.
A zsidók és muzulmánok elleni támadások az utóbbi időben nagyon megsokasodtak Franciaországban.
Január 9-én egy iszlamista támadó túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban, az akció négy halálos áldozatot követelt. Két nappal korábban két szélsőséges iszlamista megtámadta a Charlie Hebdo című vallásgyalázó lap párizsi szerkesztőségét, és megölt tizenkét embert.
A franciaországi muzulmánok egyik szervezete szerint 2015 első három hónapjában 226 iszlámellenes atrocitást regisztráltak az országban, hatszor többet, mint egy évvel korábban. Az antiszemita támadások száma is megkétszereződött az előző év azonos időszakához képest.
(MTI nyomán)