Súlyos merényletet hiúsítottak meg az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén a fegyveres erők szombaton. Az akció közben tucatnyi terroristával végeztek – közölték belbiztonsági források a kínai hírügynökséggel.
Néhány szélsőséges arra készülődött, hogy egy nagy merényletet hajtson végre el-Aris város repülőterétől nyugatra, amikor a fegyveres erők lecsaptak rájuk. Vélhetően az ABM-csoport tagjai voltak. Egy motorkerékpáros öngyilkos merénylő a gyülekező állomány közé akart hajtani, hogy felrobbantsa magával együtt a körülötte lévőket. A mesterlövészek végeztek velük – mondta a forrás. A rajtaütés az egyiptomi hadsereg és belbiztonsági erők nagyszabású támadó akciója keretébe illeszkedik. Pénteken Rafahnál egy hasonló akcióban tíz szélsőségest öltek meg.
Egyiptomban azután lángoltak fel az összecsapások, hogy a hadsereg 2013. júliusában elmozdította az állam éléről Mohamed Murszi megválasztott iszlamista elnököt. A hatalomátvételt követő leszámolásnak több mint ezer halálos áldozata volt, és több ezer embert letartóztattak. A hadsereg és a biztonsági erők veszteségei is több száz főre rúgnak. A terrorakciók nagyobb részét a Sínai-félszigeten és Kairóban hajtják végre. Az ABM-csoport nemrégiben felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre, és a nevét Színai Államra változtatta.
(MTI)