Kelet-Ukrajnában a fegyverszüneti egyezmény ellenére is folytatódnak a kisebb-nagyobb ütközetek, miközben a Nyugat alig palástoltan szállítja a fegyvert és a muníciót az ukránoknak. Izrael is elérkezettnek látja az időt, hogy fegyvert szállítson Kijevnek, ám Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap a Rosszija 1 Televíziónak adott interjúban ez ügyben mérsékletre intette a zsidó állam vezetőségét, miközben védelmébe vette, megindokolta az Iránnak szánt S-300-as orosz föld-levegő légvédelmi rakétarendszer leszállítását, írja az izraeli Jediot Áháronot és a Válláh!Hádásot.

Vlagyimir Putyin
Izrael a világ egyik legnagyobb, legfejlettebb technológiával bíró fegyvergyártója, fegyverkereskedője s most, hogy Ukrajna a Nyugat hathatós támogatásával az Európai Unió és a NATO felé kacsintgat, a zsidó államban az érdekeltek elérkezettnek látják az időt Kijev felfegyverzésére. Az izraeli fegyverszállítási hajlandóságról szóló híreket megelőzte az orosz bejelentés, miszerint Moszkva a korábbi felfüggesztés, visszatartás után leszállítja Iránnak az S-300-as légvédelmi rakétarendszert. Izraelben ezzel a moszkvai bejelentéssel próbálják igazolni, erkölcsileg alátámasztani az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat.

Az S-300-as rakétarendszer a Vörös téri parádén
Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap a Rosszija 1 Televíziónak adott nyilatkozatában emlékeztette a Nyugatot és Izraelt arra, hogy az S-300-as légvédelmi rakétarendszert nem tartalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsa által Iránnal szemben elrendelt embargó, nem volt rajta a tiltólistán, de Moszkva ennek ellenére önszántából, egyoldalúan fölfüggesztette a perzsákkal kötött egyezményben vállalt kötelezettségének a teljesítését, azaz a rakéták leszállítását. Az iráni atomprogramra vonatkozó megállapodás előrehaladtával azonban Moszkva semmi akadályát nem látja annak, hogy leszállítsa az egyébként védelmi célokat szolgáló S-300-as rakétarendszert Teheránnak. Putyin ezért néhány nappal ezelőtt aláírta a rakétarendszer leszállítását eddig tiltó határozat föloldását, ami Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban azonnal vihart kavart. A védelmi célokat szolgáló S-300-as orosz rakétarendszer leszállításának engedélyezése tudatában mondta el rendkívül agresszív beszédét Binjámin Netanjáhu a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeumban.

Az orosz légvédelmi rakétarendszer
A Rosszija 1Televízióban Putyin elnök tegnap arra is utalt: ha Izrael fegyvert szállít Kijevnek, ezzel csak elmérgesíti az amúgy is súlyos ukrajnai válságot. "Még több halálos áldozata lesz a konfliktusnak, ám az ellenségeskedés kimenetelét mindez (az izraeli fegyverszállítás - H. J.) nem befolyásolja", hangsúlyozta az orosz elnök, majd hozzáfűzte: "A döntést ez ügyben az izraeli vezetésnek kell meghoznia, azt cselekszik, amit jónak lát." Putyin csütörtökön azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Izrael aggodalmát figyelembe véve, kérésének eleget téve Moszkva végül is nem szállít légvédelmi fegyverzetet az egyik közel-keleti országnak. Putyin elnöknek a Rosszija 1-nek adott tegnapi nyilatkozatából kiderül, hogy ez a közel-keleti ország nem Irán, ezért a riporter rákérdezett, hogy Szíriáról van-e szó. Az orosz elnök erre a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni.
Hering J. - Kuruc.info
Kapcsolódó: