Iránban kémkedés és ellenséges kormányokkal való együttműködés vádjával fogják bíróság elé állítani a The Washington Post amerikai napilap újságíróját, akit több mint kilenc hónapja vettek őrizetbe Teheránban.
A legfrissebb fejleményekről az iráni-amerikai kettős állampolgárságú Jason Rezaian ügyvédje számolt be, aki szerint az iráni hatóságoknak semmilyen bizonyítékuk nincs ügyfele ellen.
A The Washington Post teheráni tudósítóját bizalmas információk gyűjtésével és az iráni iszlám köztársaság elleni propagandatevékenység folytatásával vádolják - közölte Leila Ahszán, aki hétfőn először találkozott védencével azóta, hogy átvette az ügyét.
"Jason Rezaian újságíró, akinek az a munkája, hogy információkhoz jusson, és nyilvánosságra hozza őket" - szögezte le a jogász, hangsúlyozva, hogy ügyfelének sem közvetlenül, sem közvetve nem volt hozzáférése bizalmas információkhoz.
A 39 éves Jason Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe feleségével, az iráni Jeganeh Szálehivel, az egyesült arab emírségekbeli The National munkatársával együtt. Szálehit azóta szabadon engedték.
A tárgyalás időpontját az AFP francia hírügynökség értesülései szerint még nem tűzték ki.
Barack Obama amerikai elnök néhány héttel ezelőtt azt sürgette, hogy Teherán a perzsa újév (noruz) alkalmából bocsássa szabadon az Iránban fogva tartott amerikai állampolgárokat, köztük Rezaiant.
A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) elnevezésű, New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet tudomása szerint legkevesebb harminc újságíró van börtönben Iránban.
(MTI)