Több százan tiltakoztak szerda este az Egyesült Államokban, a többségében négerek lakta Baltimore-ban egy rendőri őrizetbe vett fekete férfi halála miatt.
Zoom
Zoom
A 27 éves Freddie Graynek vasárnap reggeli elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, amibe belehalt. Az eset miatt hat rendőrt felfüggesztettek a szolgálatból. Közülük öten önként, videóra vett vallomást tettek szerdán a marylandi állami ügyészség és a szövetségi igazságügyi minisztérium párhuzamos vizsgálata alatt álló esetről.
Zoom
Zoom
Grayt azért akarták őrizetbe venni, mert egy társával együtt futni kezdett a rendőrök elől a város egyik kevéssé biztonságos negyedében. A négert, akinek a zsebében rugós kést találtak, egy rabszállító furgonba tuszkolták, ahol a rendőr-szakszervezet közleménye szerint "valami történhetett".
Zoom
Zoom
Amikor Grayt kiemelték a járműből, egy amatőr videofelvétel tanúsága szerint nem volt eszméleténél. A kórházban halt bele súlyos sérülésébe.
Zoom
Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) összesítése szerint Maryland államban 2010 és 2014 között 109-en vesztették életüket a rendőrséggel való konfrontáció következtében, közülük a legtöbben, 31-en Baltimore-ban. A 109-ből 45-en fegyvertelenek, 75-en feketék voltak.
(MTI nyomán)