Egy kiszivárgott dokumentum szerint a csütörtökön kezdődő, rendkívüli EU-csúcson arról állapodnak meg, hogy maximum 5000 Európán kívülről érkezett migránst fogadnak be az unió államaiban. A többieket visszaküldik.
Szerencsére úgy tűnik, az Európai Unió a Földközi-tenger felől érkező illegális bevándorlók sorozatos tragédiái ellenére sem nyitja még szélesebbre a kapuit. A The Guardian című brit lap hozzájutott a rendkívüli EU-csúcs nyilatkozata vázlatához.
Eszerint az unió "mindössze" ötezer bevándorlót hajlandó befogadni és letelepíteni a különböző tagállamokban. Döntő többségüket viszont visszaküldik Észak-Afrikába.
A bizalmas anyag szerint az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex egy új, "gyors repatriálási program" során juttatja majd vissza a "menekülteket", minden valószínűség szerint Líbiába.
Annak ellenére, hogy "jogvédők" hatalmas nyomást gyakorolnak a kormányokra, a szövegtervezet arra utal, hogy mégsem állapodnak meg arról, kiterjesztik a Földközi-tengeri kutató- és mentő missziókat.
Az anyag szerint az EU kormányai mindössze megduplázzák a Triton és Poseidon járőrprogramok költségvetését - ezek az intézkedések jelenleg csak az olasz partok egy 50 kilométeres szakaszának ellenőrzésére vonatkoznak.
A Guardian megemlíti, hogy vita alakult ki a Frontex és a tagállamokat tömörítő Európai Tanács között. Utóbbi a vázlatban úgy állítja be, mintha a megnövelt költségvetés nyomán a korábban említett két program mentőműveletként működhetne tovább, a Frontex vezetője azonban ezt határozottan cáfolta.
Úgy tűnik, hogy az állam- és kormányfők rábólintanak arra, hogy "azonosítsák, elfogják és megsemmisítsék" az embercsempészek hajóit, még azelőtt, hogy azokat felhasználnák a migránsok szállítására. Erre a feladatra az tagállamok fegyveres erőit is bevetik.
Az EU terve nyomán azok a kemény fellépést sürgető kommentátorok látják majd igazolva magukat, akiket a "jogvédők" érzéketlennek és idegenellenesnek tartanak.
Katie Hopkins, a Sun brit bulvárlap kolumnistája például felvetette, hogy egy hatalmas tűzrakáson kellene elégetni a csempészek hajóit, csótányokhoz hasonlította a migránsokat, és azt mondta, hogy hadihajókkal kell visszafordulásra kényszeríteni őket. Persze azonnal petíció indult az eltávolítására, amin napok alatt 200 ezer bevándorló és agymosott aláírása gyűlt össze.
(InfoRádió korrigálva)