Észak-Korea jelenleg húsz nukleáris robbanófejjel rendelkezhet, és képes elegendő magasan dúsított urániumot előállítani ahhoz, hogy a következő évre megkétszerezze atomarzenálját - figyelmeztettek kínai szakemberek a The Wall Street Journal című amerikai napilap friss cikke szerint.
Az észak-koreai arzenálra vonatkozó kínai becslések meghaladják az amerikai atomtudósok korábbi számításait, miszerint Phenjan jelenleg 10-16 nukleáris robbanófejjel rendelkezhet, amelyek közül 6-8 plutónium-, 4-8 pedig urániumalapú.
Hung Lej kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt válaszolta az amerikai napilap friss írását illető újságírói kérdésre, hogy nem ismeri pontosan a helyzetet. A washingtoni Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete azt írta februári jelentésében, hogy Észak-Korea öt éven belül akár száz nukleáris robbanófejre is szert tehet.
Amerikai szakértők szerint Észak-Korea jelentősen csökkentette atomfegyvereinek méretét 2006-os első robbantása óta, így azokat valószínűleg közepes hatótávolságú és interkontinentális ballisztikus rakétáira egyaránt felszerelheti, amelyekkel Dél-Koreán és Japánon kívül akár az Egyesült Államok területét is elérheti.
A bezárkózó kommunista ország 2006 óta három kísérleti atomrobbantást is végrehajtott, a legutóbbit 2013 februárjában.
(MTI)