Az Egyesült Királyság haditengerészete zászlóshajóját, az HMS Bulwarkot, két további határőrhajót és három helikoptert ajánl fel a Földközi-tengeren kialakult migrációs válság kezeléséhez - jelentette be csütörtök délután David Cameron brit miniszterelnök az EU állam- illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve.
Az uniós tagállamok vezetői a kialakult migrációs válság megvitatására gyűlnek össze délután Brüsszelben, miután a múlt hét végén több mint nyolcszázan haltak meg, amikor az Észak-Afrikából az európai partok felé tartó hajójuk felborult a tengeren.
Zoom
A HMS Bulwark hamarosan új szerepkörben debütál
Cameron hangsúlyozta: a felajánlás feltétele az, hogy a kimentett vagy elfogott embereket a legközelebbi országba szállítsák, és ne kaphassanak automatikusan lehetőséget, hogy az Egyesült Királyságban kérjenek menedéket.
"A mai találkozó célja az életmentés" - húzta alá Cameron, hozzátéve, hogy ennek része az embercsempész hálózatok szétzúzása és a térség stabilizálása is, amelyhez London nemzetközi fejlesztési támogatásra fordítandó költségvetési forrásaival fog hozzájárulni.
"Ha tragédia történik, Nagy-Britannia segít, és ez alól a mostani alkalom sem kivétel" - nyomatékosította a brit miniszterelnök.
(MTI)