Az al-Kaida egy amerikai és egy olasz túsza életét vesztette januárban amerikai terrorelhárítási akciókban, amelyekben megöltek a terrorszervezettel együttműködő két amerikai állampolgárt is - jelentette be csütörtökön Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.
Warren Weinstein amerikai és Giovanni Lo Porto olasz túsz, valamint az al-Kaidának dolgozó egyik amerikai, Ahmed Farouq, a szervezet egyik vezetője az afgán-pakisztáni határ térségében ugyanannak a műveletnek a következtében halt meg. A terrorszervezet másik - a Fehér Ház szóvivőjének közleménye szerint "prominens" - amerikai tagját, Adam Gadahnt feltehetően egy másik amerikai akcióban ölték meg.
Obama az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnokaként magára vállalta a felelősséget az összes amerikai terrorelhárítási műveletért, beleértve az általa elrendelt, balul sikerült akciót is, és az amerikai kormány nevében bocsánatot kért a túszok hozzátartozóitól, akiknek kifejezte együttérzését.
Névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek szerint a túszok egy, az al-Kaida által használt épületre mért dróncsapásban vesztették életüket. Az illetékesek szerint az akció irányítóinak "nem volt alapjuk feltételezni", hogy Weinstein vagy Lo Porto a házban tartózkodott volna, sőt, "csaknem bizonyosak" voltak abban, hogy nincsenek ott.
"Kegyetlen és keserű igazság, hogy a háború ködében általánosságban és különösen a terroristák elleni harcban tévedések, néha halálos tévedések történhetnek" - mondta az elnök.
Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője szerint "a rendelkezésre álló információ elemzése" vezette az amerikai hírszerzést arra következtetésre, hogy a művelet során véletlenül mindkét tússzal végeztek. Obama elnök csütörtökön rendelte el az addig titkosított értesülések nyilvánosságra hozatalát. A Fehér Ház szerint az akciók jogszerűek voltak, és összhangban álltak az amerikai terrorelhárítási politikával.
Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) alkalmazásában álló orvost, a 73 éves Weinsteint 2011 augusztusában a pakisztáni Lahorban ejtette foglyul az al-Kaida. A palermói Lo Porto, aki segélymunkásként dolgozott egy árvízkárosultak számára házakat építő német cégnél szintén Pakisztánban, 2012 óta volt a terrorszervezet túsza. Vele együtt egy elraboltak egy másik férfit is, de őt német különleges egységek kiszabadították.
(MTI)