Tizennyolc személyt vett őrizetbe pénteken az olasz rendőrség terrorizmusellenes egysége. A hatóságok szerint közöttük vannak egy pakisztáni merénylet elkövetői és Oszama bin Ladennek, az Al-Kaida egykori vezetőjének két embere is.
Az Olaszországban kialakított terroristahálózat bázisa Szardínia szigetén volt. Itt vették őrizetbe a külföldi állampolgárságú személyeket. A csoport vezetője egy Szardínián élő vállalkozó volt. Más olasz tartományokban is házkutatásokat tartottak.
Az olasz terrorizmusellenes hatóságok közleménye szerint a csoport tagjai számos, Pakisztánban és Afganisztánban elkövetett merényletben részt vettek. Többek között a pakisztáni Pesavar piacán 2009 októberében elkövetett pokolgépes robbantásban, amelyben több mint száz ember veszítette életét. Az őrizetbe vett személyek között van az Al-Kaida terrorszervezet két tagja is, akik a 2011-ben megölt Oszama bin Laden testőrei voltak, amikor az Al-Kaida vezére Pakisztánban bujkált.
Az olaszországi terrorcsoport a Nyugat elleni fegyveres harcot hirdette, és célul tűzte ki a pakisztáni kormány megbuktatását. A szardíniai bázisról pakisztáni és afganisztáni terrorista csoportokat finanszírozott, tagokat toborzott az Olaszországba érkező bevándorlók soraiban és közülük többeket hozzásegített, hogy továbbmenjenek más európai országokba.
(MTI)