Hogy Európával szemben az Egyesült Államokban mennyire komolyan veszik a szólásszabadságot, arra ékes bizonyíték az alábbi hír: egy bírói döntés értelmében a Ney Yorki-i buszokon ki kell helyezni azokat a hirdetéseket, amelyek zsidókat megölő muszlimokat ábrázolnak.
New York-i Közlekedési Főhatóság eredetileg ellenezte a hirdetések kihelyezését a járművekre, arra hivatkozva, hogy azok terrorizmusra és erőszakra ösztönöznek. Azonban egy John Koeltl nevű bíró elutasította a közlekedési hatóság érvelését, hangsúlyozva, hogy a hirdetést védi az amerikai alkotmány, amely a szólásszabadság biztosítására különleges súlyt helyez.
Zoom
A plakátok – melyekért az American Freedom Defense Initiative nevű szervezet fizetett – már láthatók Chichagóban és San Franciscóban a tömegközlekedési eszközökön.
A szóban forgó hirdetésen egy fenyegető kinézetű férfi látható, akinek a fejét és arcát sál takarja. Az alak mellett olvasható felirat – mely állítólag a Hamászhoz kötődő egyik zeneszám szövegéből származik - így szól: „A zsidók megölése imádkozás, amely közelebb visz minket Allahhoz.” Majd egy kérdés következik: „Ez az ő dzsihádja. És milyen a tiéd?”
Zoom
A muszlimellenes szervezetnek több plakátja is van, a legutolsó miatt lett most tele a gatya
John Koeltl azt mondta, hogy ő ugyan érzékeny a biztonsági megfontolásokkal kapcsolatban, a New York-i közlekedési hatóság alábecsüli a város lakóinak toleranciáját, ugyanakkor túlbecsüli a hirdetés lehetséges hatását.
„Igencsak hiszékenynek kell lennie annak, aki úgy gondolja, hogy a New Yorkban élők erőszakra ösztönözhetők a hirdetések révén, amelyek Chichago és San Francisco lakóit sem tüzelték fel az erőszakra” – fejtegette a bíró, aki döntésének végrehajtását 30 nappal elhalasztotta. A városi közlekedési hatóságnak így van ideje eldönteni, hogy fellebbez-e a határozat ellen vagy sem.
Adam Lisberg, a New York-i Közlekedési Főhatóság szóvivője „csalódottságának” adott hangot a bírói döntéssel kapcsolatban, és közölte: „Vizsgáljuk, hogy (az adott helyzetben) milyen lehetőségeink vannak”.
Az American Freedom Defense Initiative nevű csoportot egy Pamela Geller nevű blogger és aktivista működteti. Egy polgárjogi szervezet, a Southern Poverty Law Center muzulmánellenes szervezetként tarja számon.
Perge Ottó - BBC nyomán