Növelnék a külföldi diákok számarányát az orosz egyetemeken. A javaslatot az oktatási minisztérium, a külügyminisztérium és a 80 országban orosz kulturális és tudományos központokat is működtető Roszszotrudnyicsesztvo szervezet terjesztette be a kormánynak.
A javaslathoz fűzött magyarázatban az úgynevezett puha erő hatékonyságának emelésével indokolták a kvóta növelését. Az angolul soft powernek nevezett fogalom egy ország nemzetközi befolyását alakító tényezőkre utal, így nyelvére és kultúrájára is, amelyek az adott országot a kívülállók szemében vonzóvá, követendővé teszik. A soft power elméletét Joseph S. Nye politikatudós, az amerikai Harvard Egyetem volt dékánja dolgozta ki 1990-ben.
A kvótaemelési javaslat készítői a külföldiek oroszországi oktatásának erősítésében olyan "oroszbarát nemzeti elitek" kialakításának lehetőségét látják, amelyek másoknál "sokkal hatékonyabban tudják képviselni hazájukban az orosz érdekeket, egyebek között a hosszú távúakat" - írta a Kommerszant című napilap.
Az orosz egyetemeken 15 ezerről 20 ezerre növelnék a külföldiek kvótáját. A jövő évre ez 206 millió rubel (1 rubel mintegy 5,4 forint) pluszköltséget ró az orosz államkasszára. 2019-re Oroszországban összesen 4,5 milliárd rubelt terveznek a "puha erő" fejlesztésére fordítani.
"Nem lehet nem örülni annak, hogy a bonyolult nemzetközi helyzet ellenére egyre növekszik az érdeklődés a humán együttműködés iránt. Erre a tanévre 160 országból 16 ezer jelentkezés érkezett, ezért kértük a kvóta emelését" - mondta el a Kommerszantnak Ljubov Glebova, a Roszszotrudnyicsesztvo vezetője. "Fontosnak tartjuk, hogy a jó nevű oroszországi felsőoktatási intézmények diplomásai hazájukban ismert orvosok, üzletemberek, sőt miniszterek lesznek. Az ilyen ember mindig jól fog viszonyulni Oroszországhoz" - tette hozzá Glebova.
A kormányrendelet tervezetének szövege szerint a külföldi diákok számarányának növelése "hozzájárul az egy sor külföldi országgal elért szövetségesi kapcsolatok szintjének támogatásához". A Roszszotrudnyicsesztvo közlése szerint a megemelt kvótára Angola, Banglades, Bulgária, Brazília, Burundi, Venezuela, Vietnam, Németország, Zambia, Jordánia, Irán, Jemen, Palesztina, Szerbia, Szíria, Szomália, Szudán, Mongólia és Dél-Afrika is igényt tart.
"Az egyetemi férőhelyek, illetve ösztöndíjak megadása a külföldi diákoknak minden kétséget kizárólag hozzájárul Oroszország nemzeti érdekeinek képviseletéhez, de ebben nincs semmi új sem a volt Szovjetunió egykori gyakorlatához, sem a felsőoktatásban vezető szerepet betöltő országok jelenlegi politikájához képest" - mondta a Kommerszantnak Szergej Jerofejev, a moszkvai Közgazdasági Főiskola rektorhelyettese.
(MTI)