Élesen bírálta a The Sun brit lap hasábjain megjelent, a Földközi-tengeren át Európába menekülni próbáló afrikai "menekülteket" csótánynak nevező írást az ENSZ emberi jogi biztosa pénteken. Felszólította az Egyesült Királyságot a "gyűlöletbeszéd" elleni fellépésre a brit bulvársajtóban.
Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa a publicisztikát szélsőséges példának nevezte azokra a brit bulvárlapokban gyakran megjelenő "külföldiellenes" cikkekre, amelyek a "Földközi-tengerbe fulladó menekültekért érzett részvétet próbálják aláásni".
Zoom
Kontinensfoglalók
Az emberi jogi biztos "felszólította" Nagy-Britanniát és az Európai Unió országait, hogy lépjenek fel a faj- és idegengyűlölet ellen, amelyekkel "a szólásszabadság álcája alatt a menekültek becsmérlésének, a velük szembeni intoleranciának ördögi körét táplálják".
A Rupert Murdoch médiamogul tulajdonában lévő The Sun brit búvárlap hasábjain "Mentőhajók? Én harci helikopterekkel állítanám meg a menekülteket" címmel jelentett meg publicisztikát egy héttel ezelőtt. Az írója, Katie Hopkins ismert televíziós személy és publicista a menekülteket "csótányoknak, a vademberek pestisének" nevezte, akik úgy terjednek mint a "norovírus" - a nem bakteriális eredetű gyomor- és bélhurutos, vagyis hányással, hasmenéssel járó megbetegedések egyik okozója.

Katie Hopkins csak leírta, amit mindenki gondol
Egy nappal az írás megjelenése után több száz ember veszett tengerbe amiatt, hogy felborult egy menekülteket szállító embercsempész hajó a Földközi-tengeren. Cikkében Hopkins azt is megjegyezte: jó ötlet volna lyukakat fúrni a menekültek hajóinak aljára. (Ezt egyébként az embercsempészek gyakran megteszik, hogy mentőakciót kényszerítsenek ki visszafordítás helyett, lásd pl. ide kattintva - a szerk.)
Al-Husszein szerint Hopkins párhuzama a menekültek és a csótányok között az 1994-es, Ruandában történt népirtáshoz vezető gyűlöletkeltésre emlékeztet.
A publicista lemondását követelő internetes petíciót már 280 ezren írták alá, s az ellene való vádemelést követelő petíciót 28 ezer ember támogatta aláírásával. Most pénteki írásában Hopkins megköszönte a The Sunnak, hogy elmondhatta véleményét, s szerinte a korábbi írása miatti felháborodás "figyelmeztető történet".
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: