Mély együttérzését fejezte ki a "testvéri Örményországgal az örmények elleni népirtás 100. évfordulója kapcsán", valamint minden más, az első világháború tragikus eseményeit megszenvedő néppel pénteken elfogadott nyilatkozatában a duma, az orosz parlament alsóháza.
"A történelem bonyolult kérdéseit békés eszközökkel, köztük diplomáciai erőfeszítésekkel kell megoldani, a világ tartós békéje és biztonsága megteremtésének nevében" - hangzik a nyilatkozat.
A dokumentum szerint az orosz képviselők az igazságosság alapelveihez ragaszkodva támogatják minden nép törekvését a történelmi emlékezet megőrzésére, és síkraszállnak azért, hogy a nemzetközi ügyekben a kölcsönös tisztelet és párbeszéd elengedhetetlen feltétele legyen a múltbeli és jelenlegi konfliktusok megoldásának, a felek megbékélésének.
A moszkvai örmény Színeváltozás-székesegyházban pénteken gyászszertartást tartottak az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének 100. évfordulója emlékére. A szertartáson, amelyet Ezrasz Nersziszján érsek, az örmény egyház oroszországi egyházmegyéjének feje vezetett, mintegy ötezren vettek részt, az örmény diaszpóra mellett más moszkvai lakosok is.
A szertartás után a székesegyház mellett egy kőből készült emlékművet helyeztek el a nacionalista gyűlölködés ártatlan áldozatainak emlékére. A két évvel ezelőtt átadott moszkvai örmény székesegyház a legnagyobb ilyen építmény Örményország határain kívül. Április 22-én itt nyitották meg az örmény kultúra multimediális múzeumát, és ugyancsak az évforduló alkalmából, április 20-án letették az alapkövét egy új örmény templomnak is a moszkvai Poklonnaja (Hódolat)-hegyen.
A mészárlás áldozatairól több más keresztény felekezet moszkvai templomaiban is megemlékeztek pénteken, és a világ örmény templomai harangjainak zúgásához az orosz ortodox egyház büszkesége, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház is száz harangütéssel csatlakozott. A gyászos események évfordulójára áprilisban több mint 600 oroszországi városban emlékeztek.
(MTI)
Kapcsolódó: