Eddig 1805 halálos áldozatot találtak a nepáli földrengés helyszínén - közölte az ország belügyminisztériuma vasárnap hajnalban, de a szám folyamatosan emelkedik.
Az előző napi katasztrófa 1934 óta a legsúlyosabb volt Nepálban; a 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában lavinákat indított el, és még a szomszédos országokban is szedett áldozatokat. Az első rengést tucatnyi kisebb követte. A friss közlés szerint a sérültek száma 4718.
A földrengésnek három másik országban is voltak halálos áldozatai: Indiában, a Kínához tartozó Tibetben és Bangladesben összesen 61-en haltak meg.
A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavina indult el. Vasárnap reggeli közlések szerint az egyik alaptáborban ennek 17 halálos áldozata és 61 sérültje volt. A mentést ott a rossz időjárás is akadályozza, de a sérültek első csoportjával egy helikopter már fel tudott szállni.
Zoom
A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben az éjszakát nepáliak tízezrei töltötték szabad ég alatt a hidegben. A helyieknek áram- és vízhiánnyal is küzdeniük kell.
A katmandui nemzetközi repülőteret reggel újra megnyitották, ez lehetővé tette, hogy meginduljanak a segélyek légi úton.
Nepál vezetése külföldi segítséget kért a mentéshez és a károk elhárításához. Több ország és szervezet már kilátásba is helyezte támogatását. Az Egyesült Államok egymillió dollárnyi segélyt és egy katasztrófavédelmi egység helyszínre küldését jelentette be. Az Európai Unió, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Norvégia, Franciaország, Monaco és Mexikó is segítséget ígért. Kína 62 emberes kutatócsoportot indított Nepálba. Az Orvosok Határok Nélkül Szervezet közölte, hogy vasárnap négy orvoscsoportot küld Nepálba, India határ melletti térségéből. Azok a humanitárius szervezetek, amelyek Nepálban is rendelkeztek misszióval, azonnal mozgósították ottani aktivistáikat.
Ferenc pápa mély szomorúságát fejezte ki a földrengés miatt, és segítséget kért a nepáliak számára.
A Google cég bejelentette, hogy egyik vezetője, Dan Fredinburg is a halálos áldozatok között van.
A sors fintora, hogy Katmanduban alig egy héttel ezelőtt tartottak nagyszabású nemzetközi találkozót arról, hogyan lehetne védekezni a térségben a földrengések ellen. Ennek egyik résztvevője, a cambridge-i egyetem egyik szeizmológusa vasárnap azt mondta, sejtették, hogy effajta katasztrófák veszélye áll fenn a régióban, de azt nem gondolták volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik.
Nem tudni magyar áldozatról
Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud - közölte Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.
Vajda Andrea értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs.
Az újdelhi magyar konzul vasárnap hajnalban az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről Nepálban, noha nem tudnak kapcsolatot létesíteni az ott-tartózkodó magyarokkal.
Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.
A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Szemtanúk szerint a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt, közöttük több száz éves templomok, és megrongálódott a repülőtér is. A katasztrófának legalább 449 halálos áldozata van - közölte a himalájai ország rendőrsége.
A belügyi adatok szerint a fővárosban 71 halottat követelt a természeti csapás, míg a Katmandutól 15 kilométerre keletre fekvő Bhaktapur városban eddig 43 halottat számoltak össze.
Az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a 7,9-es erősségű rengés középpontja Katmandutól 80 kilométerre északnyugatra volt, a fészke pedig mindössze 2 kilométeres mélységben. A földmozgás főleg a 2,5 millió lakost számláló Katmandu-völgyet rázta meg, de érezni lehetett az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig is az NDTV indiai tévé szerint.
Zoom
Az utóbbi több mint 80 év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában és Bangladesben is. India északi részén legalább húsz ember lelte halálát összedőlő házak romjai alatt. A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Az alaptáborban legalább 30 ember sérült meg.
A Reuters tudósítója beszámolt arról, hogy a fővárosban mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba. A katmandui központi kórházba több tucatnyi sérültet vittek be.
A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt.
Zoom
Minendra Rijal, nepáli miniszter azt mondta, hogy nemzetközi szervezetektől várnak segítséget, akik felkészültebbek és felszereltebbek a hazai stáboknál. Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi, találkozott másik két kollégájával, hogy átbeszéljék a földrengés okozta helyzetet. Navaz Sharif, Pakisztán miniszterelnöke pedig ígéretet tett arra, hogy segítséget nyújtanak a nepáli hatóságoknak.
A földrengést követően a mobiltelefonhálózat és egyéb kommunikációs rendszerek is akadozva működtek.
A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található itt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét helyszínt vett fel a világörökségi listára.
A Katmandu-völgyben 1300 méter magasságban elterülő fővárosnak több mint egymillió lakosa van. A Katmandut övező hegyek magassága 2000 és 2700 méter között mozog. Az óváros rendkívül szűk utcácskáiban a szorosan egymás mellé, ráadásul rosszul megépített házak könnyen összedőlnek.
Nepálban 1934-ben volt 8,0 erősségű földrengés, amely romba döntötte a Katmandu-völgy városait.
(Híradó.hu)
Frissítés: Magyar hegymászókat is érint a lavina - köztük az oláh zászlóvivő Török Zsoltot
Az M1 úgy tudja, magyar hegymászók is vannak a Mount Everesten, ahol lavinát indított el a Nepálban helyi idő szerint szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengés. Egyikük, Török Zsolt aradi oláh érzelmű hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára.
Zoom
Veszélyben az oláh rongy csúcshódítása
A hegymászó mellett magyar turisták is vannak a földrengés sújtotta térségben. Az M1 beszélt egy magyarul is tudó nepáli utazási tanácsadóval, aki elmondta, hogy ő négy magyar turistáról tud, aki a térségben tartózkodik, de ők jól vannak. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar érintettje lenne a nepáli földrengésnek.
A tárca sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI megkeresésére azt közölte: sem az Újdelhiben lévő magyar nagykövetségre, sem Budapestre nem érkezett segítségkérés, vagy olyan jelzés, hogy valakinek a kint lévő rokona bajban lenne. Hozzátette, hogy a követség öt Nepálban tartózkodó magyarról tud, de elképzelhető, hogy ennél több turista is van az országban.
(Híradó.hu nyomán)
Kapcsolódó: