Magyarországi szervezetek is segítenének a nepáli földrengés áldozatain, Diószegi Anna Mária, a Sweet Home For Orphanage Foundation nepáli alapítvány főképviselője az M1 vasárnap reggeli műsorában azt mondta: a Magyar Ázsia Társasággal együttműködve próbálnak segítséget eljuttatni a helyszínre.
Közölte, nehezen tudott kapcsolatba lépni helyi ismerőseivel, mert a mobilhálózatok is akadoznak. Annyit viszont megtudott, hogy több kórház is romba dőlt, így a sérültek ellátásához nagy szükség lenne orvosokra, gyógyszerekre.
Kiemelte azt is, hogy az utórengések veszélye miatt az emberek nem térhetnek vissza házukba, de a hegyvidékes területen nem is nagyon tudnak hová menekülni, mert a hegyomlástól is félnek.
Az alapítvány főképviselője hozzátette: semmi előjele nem volt a földrengésnek. Nepál fejlődő ország, most próbálták helyreállítani az utakat, fejlődésnek indult a gazdaság. A mostani földrengés "teljesen romba döntötte a jövőjüket" - fogalmazott.
A 7,9-es erősségű földmozgásnak a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, a legtöbben Nepálban vesztették életüket. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.
Ma hazaindulhatnak a magyar turisták
A tervek szerint vasárnap indul haza Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott.
Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője az M1-nek vasárnap reggel elmondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.
Narayan Prasada Bhandari nepáli utazási tanácsadó ugyancsak nyilatkozott az M1-nek. Azt mondta: ő négy magyart utaztat az országban, valamennyien jól vannak.
Korábban Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1-en azt mondta: az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud.
A 15 fős magyar turistacsoporton kívül a konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.
Frissítés: Öt magyar állampolgárt nem találnak, utórengés nehezíti a hazautat
Öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral továbbra sem tudtuk felvenni a kapcsolatot - mondta Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 vasárnap délelőtti híradójában. Beszámolt arról, hogy újabb rengés történt, emiatt egyelőre az a repülőgép sem tudott felszállni, amellyel a 15 emberből álló magyar turistacsoport indult volna Isztambulba, majd onnan Magyarországra.
Vajda Andrea arról is beszélt, hogy az európai uniós delegáció és a soros lett elnök is megkereste az indiai kormányt, ha Nepálból Indiába akarnának utazni uniós polgárok, segítsék őket, és a vízummal ne legyen probléma.
Tóth Zsigmond, a magyar turistacsoport vezetője az M1-nek vasárnap reggel azt mondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.
A 7,9-es erősségű földmozgásnak a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint több mint 1900 halálos áldozata van, a legtöbben Nepálban vesztették életüket. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa a dél-ázsiai országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.
2. frissítés: Egyelőre senkit nem kezelnek "bajba jutott magyar állampolgárként"
Egy másik magyar turistacsoport is Nepálban tartózkodott a földrengés idején - közölte egy családtag közlésére hivatkozva az újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap kora délutáni híradójában. Vajda Andreát úgy tájékoztatták, hogy a csoport hét tagból áll, és közlése szerint egyelőre nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Újdelhiből és Katmanduból is próbálják elérni őket, de a telefonok vagy foglaltak, vagy nem elérhetőek.
A másik magyar turistacsoport még nem tudta elhagyni az országot. Már becsekkoltak az Isztambulba tartó repülőjáratra, de a repteret az utórengések miatt még a gép felszállása előtt ismét lezárták - mondta el Vajda Andrea. Hozzátette: továbbra is próbálják felvenni a kapcsolatot azokkal a magyarokkal, akikről tudják, hogy Nepálban vannak, de egyelőre senkit nem kezelnek "bajba jutott magyar állampolgárként". Korábban Vajda Andrea az M1 aktuális csatornának azt mondta: öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral továbbra sem tudták felvenni a kapcsolatot.
(MTI nyomán)