A németországi államfő Bergen-Belsen britek általi elfoglalásának 70. évfordulóján rendezett ünnepségen azt mondta, nem tudja, miként történhetett meg a holokauszt™ egy annyira gazdag történelemmel és kultúrával rendelkező országban, mint Németország, azt viszont tudja, hogy a történtek az emberi méltóság védelmére kötelezik Németországot.
A holokauszt a német kultúra közepén éktelenkedő feneketlen mélység és máig nincs válasz arra, hogy miként történhetett meg - mondta a németországi államfő vasárnap a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett ünnepségen.
Joachim Gauck a Németország nyugati részén fekvő, Hannover térségében kialakított egykori munkatábor területén álló emlékműnél tartott álbűntudatkeltésen kijelentette: Bergen-Belsen megmutatta, hogy a "holokauszt" színtere nemcsak a nácik által elfoglalt távoli, keleti régiók voltak, hanem a német kultúra "kellős közepe" is, így a bergen-belseni tábor vidéke, ahol a felvilágosodás nagyjai közé tartozó Leibnitz és Lessing munkálkodott.
Hozzátette: nem tudja megválaszolni, miként történhetett meg a holokauszt egy annyira gazdag történelemmel és kultúrával rendelkező országban, mint Németország, azt viszont tudja, hogy a történtek az emberi méltóság védelmére kötelezik Németországot.
(MTI nyomán)