Nepálban legkevesebb 2352 ember életét oltotta ki a természeti katasztrófa, ezen felül több környező országban összesen mintegy félszáz áldozatról tudni. Laxmi Dhakal, a nepáli belügyminisztérium illetékese elmondta, hogy a sérültek száma több ezer.
A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A kutatási és mentési munkálatok még zajlanak, ezért a hatóságok abból indulnak ki, hogy az áldozatok száma nem végleges. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A térség nehezen megközelíthető, a falvakhoz vezető utakat sziklagörgetegek zárták el.
Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az MTI-t vasárnap reggel arról tájékoztatta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről.
A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el, amelyek a legfrissebb adatok szerint legalább 17 halálos áldozatot követeltek a hegymászó alaptáborokban. Az alaptábor feletti 1-es és a 2-es számú táborban tartózkodó mintegy száz hegymászó mind biztonságban van - közölte vasárnap a nepáli hegymászószövetség elnöke. A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint összesen legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb a szombati földrengés idején.
A nepáli főváros, Katmandu romba dőlt épületei között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, 9 emeletes Darahara-torony. Az eredetileg őrtoronynak szánt épület a főváros egyik meghatározó látványosságának számított.
A pusztító szombati földrengést előbb szombaton, majd vasárnap erős utórengések követték. Utóbbiak ijedelmet okoztak a lakosság körében és újabb lavinákat indítottak el a hegyen, de újabb áldozatokról nem érkezett jelentés. Újabb rengésektől tartva nepáliak tízezrei az alacsony éjszakai hőmérséklet ellenére az utcán, parkoló kocsikban vagy autóbuszokban éjszakáznak.
(MTI)
Kapcsolódó: