A nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
A miniszter kiemelte: a legutóbbi információk alapján tizennyolcan biztonságban elhagyták az országot, harminc ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak, tíz emberrel azonban eddig még nem tudtak kapcsolatot létesíteni. A kapcsolatfelvétel a rossz technikai, műszaki feltételek miatt nehéz - tette hozzá Szijjártó Péter.
Kifejtette: a tizennyolc Nepált elhagyó magyar közül a legtöbben - egy turistacsoport tagjai - hétfő reggel indultak el Katmanduból, egy öt túrázóból álló csoport tagjai közül hárman hazautaztak, ketten pedig az országban maradtak, de jól vannak.
A miniszter a Nepálban tartózkodó további magyarokról elmondta: öten közülük ott élő magyar állampolgárok, egyet személyesen elértek, és ő még két ott élő magyarról tudott, akik szintén jól vannak.
Négy turistát a helyi tiszteletbeli konzul meglátogatott egy egyházi kórházban, ők kaptak ellátást, és a körülményekhez képest jól vannak. Két emberről egyházi úton szereztek tudomást, ők nem tartózkodnak a válságövezetben. Hét túrázó ugyancsak távolabb tartózkodik a fővárostól. Tizenegyen maguk vették fel a kapcsolatot a tárcával. A felsoroltak valamennyien jól vannak.
Egy ember megsérült és kapott ellátást, pontos tartózkodási helyének felderítése után felveszik vele a kapcsolatot.
Időközben már 3700 fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. Az ország rendőrségének hétfői közlése szerint 3635-en vesztették életüket Nepálban. További hatvanegy emberrel végzett a földrengés Indiában, hússzal pedig Tibetben, és Bangladesből is jelentettek négy halottat.
Korábban írtuk: Meghaladta a 3200-at a himalájai földrengés halottainak száma Nepálban – közölte hétfőn a nepáli belügyminisztérium egyik illetékese.
A legfrissebb összesítések szerint 3218-an haltak meg a szombati földrengésben, és 6538-an sérültek meg Nepál területén. A fél nappal korábbi, vasárnap esti hivatalos katmandui tájékoztatás még 2430 halottról szólt.
A hivatalosan megerősített adatok szerint a földrengés után a Mont Everesten elindult lavinákban 18-an lelték halálukat.
A Himalayan Times című nepáli napilap azt írta hétfőn, hogy a halottak száma elérheti a nyolcezret is. Az újság a helyszínen tevékenykedő mentőcsoportok és a katasztrófa következményeinek felszámolását irányító helyi illetékesek beszámolói alapján közölte ezt a becslést.
A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi nyolcvanegy évben. Az első, pusztító erejű földmozgást több, ugyancsak erős utórengés követte. A természeti csapás leginkább a fővárost, Katmandut sújtotta, ahol több mint ezren haltak meg. Súlyos károk keletkeztek a főváros központi történelmi negyedében. A romba dőlt épületek között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, kilencemeletes Darahara-torony.
Zoom
A Darahara-torony
Helyszíni beszámolók szerint a mentőcsapatok és a helyiek második napja megállás nélkül kutatnak a romok között rekedt esetleges túlélők után. A helyi hatóságok szerint a mentésben résztvevők nagyon kimerültek már.
Nepálban falvak százai kénytelenek magukról gondoskodni, nincs áram és víz, nem nyitottak ki az élelmiszerboltok sem. A helyiek a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, mert otthonuk vagy megsemmisült, vagy életveszélyessé vált a földrengések miatt.
Legalább 24 kínai állampolgár halt meg a nepáli földrengés, illetve az utórengések következtében. Tibetben legalább 20 halott van, több tucatnyi ember hollétéről nem tudnak, körülbelül 12 ezer embert kellett evakuálni.
A 3900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tibeti Sigatzét a Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű utórengés rázta meg, több mint 1200 ház dőlt romba és csaknem 10 ezer sérült meg. Utak váltak járhatatlanná, a térségben időlegesen megszakadt az áramellátás és a távközlési összeköttetés. Ugyanitt 54 templomot ért kár. A helyszíni jelentések szerint mindenki az esetleges további utórengésektől fél.
Ezekre a területekre már elindították a segélyeket, a sátrakat, a meleg kabátokat, takarókat, összecsukható ágyakat és hálózsákokat. A regionális kínai kormányzat főleg élelmiszert, gyógyszert és ivóvizet juttat a rászorulóknak. A szállítási minisztérium 10 millió jüant (450,6 millió forint) helyezett a tibeti alapba.
Sajtóbeszámolók szerint az érintett tibeti területeken vasárnap hóesésben, vagy esőben kellett a mentőknek a helyszínen dolgozniuk.
Indiában is voltak halottjai a földrengésnek.
(MTI nyomán)