Kínai katonák is fognak a Vörös téren masírozni a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő moszkvai díszszemlén - erősítette meg Kína oroszországi nagykövete a China Daily című angol nyelvű napilap keddi számában.
"A fasiszta agresszorok ellen vívott Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem kerek évfordulója lesz az első alkalom, hogy Kína egy 'menetelő katonai egységgel' lesz jelen a Vörös téren" - fogalmazott Li Huj. Mint mondta, Kína részvétele a parádén egyértelműen a két ország közötti "stratégiai összehangoltság" kifejezése. A kínai díszőrség száztíz felvonuló katonája már az orosz fővárosban készül a parádéra.
A moszkvai győzelem napi parádén India egy hetventagú kontingenssel vesz majd részt, de a vörös téri díszszemlén több mint 15 ezer katona vonul majd tíznél több országból.
Moszkva 68 államfőnek küldött meghívót a díszszemlére, de sajtóértesülések szerint csak 26 ország vezetői erősítették meg részvételi szándékukat, köztük a FÁK-országok és az Oroszország mellett Brazíliát, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok, továbbá leginkább ázsiai és latin-amerikai államok. A kínai államelnök és az indiai államfő is jelen lesz a győzelem napi ünnepségen, de a Krím visszacsatolása miatt sem Barack Obama amerikai elnök, sem Angela Merkel német kancellár nem lesz ott, sőt, a szintén meghívott Áder János sem vesz majd részt a parádén, Magyarország csak nagyköveti szinten fogja képviseltetni magát. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár viszont ott lesz.
(MTI nyomán)