Előzetes eljárást indított a párizsi ügyészség kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak vádjával Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó francia katonák ellen - erősítették meg francia illetékesek szerdán a The Guardian brit lap értesülését.
Az ügyészség 2014 júliusában indította az eljárást az ENSZ egyik munkajelentése alapján, amelyet a francia védelmi minisztérium juttatott el a vádhatóságnak. A brit lap szerint a jelentésben olyan gyermekek tanúvallomása olvasható, akiket megerőszakoltak francia katonák a Közép-afrikai Köztársaságban.
Amennyiben a tucatnyi gyermek ellen 2013 decembere és 2014 júniusa között elkövetett szexuális bántalmazások gyanúja beigazolódik, a "leghatározottabb szankciók" várhatók az érintett francia katonákkal szemben - közölte szerda este a francia védelmi minisztérium.
(MTI)
Frissítés: "először vegyük ki a bangalát a gatyájából"
"Ha bűnösök, nincs számukra kegyelem" - mondta Francois Hollande francia elnök azokról a francia békefenntartó katonákról, akik a vádak szerint éhező és hajléktalan gyerekeket bántalmazták szexuálisan a Közép-Afrikai Köztársaságban.
Szerdán a Guardian írta meg egy kiszivárogtatott ENSZ-riport alapján, hogy a harcok és súlyos nyomor sújtotta országban legalább tíz fiú lehetett az áldozatok között. A 8 és 15 év közötti gyerekeket a vádak szerint egy menekülttáborban bántalmazták.
A Reuters francia bírósági forrásokra hivatkozva írta meg, hogy több fajtalankodó katonát már azonosítottak, úgy tudni, idáig 14 katonát vádoltak meg. Franciaország egy részét sokkolták az esetről szóló hírek. Egy ellenzéki politikus külön szégyennek nevezte, hogy először egy külföldi újságban volt szó az erőszakról.
A kiszivárogtatott riportban hat gyerek is megszólalt. Nem csak a saját bántalmazásukról számoltak be, elmondták, hogy jó néhány társuk is az áldozatok között volt. A gyerekeket a katonák által felügyelt ételadagokkal kényszerítették. Egy kilencéves kisfiú két őt bántalmazó katonáról beszélt:
Kérdezték, hogy mit szeretnénk. Éhesek vagyunk - válaszoltuk. A kisebbik ember erre azt mondta, hogy először vegyük ki a bangalát (a farkát) a gatyájából.
A francia hadsereg csütörtöki közleményében zéró toleranciát és teljes átláthatóságot ígért. Azt állítják, megvizsgálják azt is, hogy volt-e valamilyen „zavar a parancsnoklásban”. Laurence Rossignol családügyi miniszter szerint a tettesek kétszeresen is bűnösök, hiszen a kaotikus országban éppen nekik kellett volna megvédeniük az áldozatokat, ehelyett azonban ők maguk váltak szörnyeteggé.
(Index)