Az Ukrajnától tavaly elcsatolt Krím Oroszország területeként való elismerését, valamint a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus befejezését egyszerre követelték a moszkvai Vörös téren május 1. alkalmából felvonulók pénteken.
A Kreml szomszédságában rendezett központi szakszervezeti megmozduláson a szervezők adatai szerint több mint 140 ezer ember vett részt. A független oroszországi szakszervezetek szövetsége több mint 600 településen hívta utcára az embereket, a rendezvényeken összesen mintegy 2,5 millió résztvevőre számítottak.
Az orosz parlamentben helyet foglaló ellenzéki pártok külön rendezvényeket szerveztek a fővárosban. Ezeken a felvonulásokon, és gyűléseken pár ezer ember vett részt. A kommunisták a fasizmus ellen és a szakadár délkelet-ukrajnai képződmény, az Új Oroszországnak nevezett terület mellett tüntettek. A felvonulás része volt az is, hogy piros mellényes utcaseprők piros színű talicskákon Vesztegetés, illetve Liberális kormány feliratú szemeteszsákokat vittek, mert ezeket a tüntetők szerint a történelem süllyesztőjében kell elhelyezni.
A Vörös téren Andrej Iszajev, a törvényhozás alsóházának egyik alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt politikusa is felszólalt, és "az ukrajnai testvérgyilkos háború befejezését, az Egyesült Államok minden ország belügyeibe való beavatkozásának beszüntetését, továbbá a Krímnek és Szevasztopolnak Oroszország részeként való elismerését" követelte.
A szakszervezeti felvonulás résztvevői a fizetések emelését, a munkanélküliség elleni harcot követelték, és a szovjet időszakban megszokott jelszavakat kiabáltak, mint a Békét és munkát!
Divatos rongyokat lobogtattak az aberráltpártiak
Szentpéterváron a parlamenten kívüli ellenzéki pártok és a szexuális másság képviselői is tüntettek: az orosz és az ukrán mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió zászlajával vonultak, valamint háború- és kormányellenes feliratokat vittek magukkal.